SEGRE

ESQUÍ INSTAL·LACIONS

Govern i la Vall de Boí liciten per sòl de Boí Taüll però un altre postor els supera

Finques que va conservar l'anterior propietària de l'estació i que ara se subhasten

Imatge d’arxiu de la urbanització del Pla de l’Ermita.

Imatge d’arxiu de la urbanització del Pla de l’Ermita.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat i l'ajuntament de la Vall de Boí s'han unit per intentar adquirir finques propietat de l'antiga titular de Boí Taüll al costat del Pla de l'Ermita, que ara surten a subhasta en el marc de la liquidació de la firma. Tanmateix, un altre postor ha superat l'oferta de les dos administracions quan falten dos setmanes per tancar la licitació.

L’ajuntament de la Vall de Boí i la Generalitat s’han unit per adquirir sòl que l’antiga propietària de Boí Taüll, filial del grup Nozar, conserva entre la urbanització del Pla de l’Ermita i les pistes d’esquí. Són 247 hectàrees de sòl rústic dividides en 368 finques que no van passar a mans del Govern el 2014, quan va acceptar el domini esquiable com a dació en paga de deutes.

Ara la firma de la família Nozaleda està en liquidació, les parcel·les en subhasta i les dos administracions hi tenen interès. Tanmateix, els ha sortit una inesperada competència: un altre postor ja ha superat l’oferta dels dos ens públics, a falta de dos setmanes perquè conclogui la licitació. El consistori vol garantir que els ramats dels ramaders locals puguin seguir pasturant gratis en aquests terrenys, tal com han fet durant anys.

Per la seua banda, la Generalitat vol assegurar-se el subministrament elèctric de l’estació, l’única línia de la qual travessa aquestes finques. Per aquesta raó, les dos administracions van acordar que el consistori contractaria un crèdit de 215.000 euros per licitar per les parcel·les, mentre que l’empresa pública Actius de Muntanya, actual titular de Boí Taüll, n’aportaria 100.000 més.El conveni preveu que l’ajuntament adquireixi les finques i atorgui a Actius de Muntanya drets d’ús “per al correcte desenvolupament de l’estació d’esquí”. La subhasta va començar dies després en format telemàtic al web del Col·legi de Procuradors.

Abans que l’ajuntament formalitzés l’oferta, un altre postor va oferir pels terrenys 316.000 euros, mil més que la quantitat que van acordar el consistori i el Govern.La subhasta segueix en curs i la identitat d’aquest postor no s’ha fet pública fins ara, però l’ajuntament dona per fet que es tracta d’algú que coneixia per endavant l’acord amb la Generalitat. Els termes del conveni entre aquestes dos parts es van fer públics en un ple celebrat el 4 de novembre. Fonts municipals van apuntar que podria tractar-se d’un empresari que ja es va interessar en altres subhastes d’actius de la filial de Nozar a la Vall de Boí, un extrem que aquest diari no va poder corroborar.

L’alcaldessa, Sònia Bruguera, va declinar fer declaracions sobre la subhasta d’aquestes finques i es va limitar a afirmar que “seria millor que els terrenys fossin de titularitat pública”. Pel que fa al Govern, la seua aportació de 100.000 euros formava part d’un acord amb el liquidador de l’empresa. Es va comprometre a oferir aquesta quantitat pels terrenys en el marc d’un acord anterior per evitar que telecadires, canons de neu i altres instal·lacions necessàries per al funcionament de l’estació de Boí Taüll sortissin també a subhasta al llarg d’aquest any (vegeu les claus).

Tercer intent d’adjudicar els terrenys, objecte de reclamacions

La subhasta que actualment està en curs suposa el tercer intent d’adjudicar aquestes finques, en el marc del procés de liquidació de la filial del grup Nozar. Una primera licitació va quedar deserta l’any 2019 al no haver-hi cap oferta, mentre que aquest mateix any es va dur a terme una segona licitació que va quedar suspesa quan faltaven pocs dies per concloure-la. En aquest cas, la Generalitat va objectar que la llista de parcel·les n’incloïa algunes que no eren propietat de l’empresa en liquidació, una cosa que va portar l’administrador concursal a paralitzar la subhasta.

La que s’ha convocat ara no inclou els terrenys que van motivar la impugnació del Govern.

Pastures per als ramaders locals i assegurar la llum a les pistes d’esquí

La subhasta dels terrenys en els quals ramats han pasturat de forma gratuïta durant dècades preocupa tant els ramaders com l’ajuntament de la Vall de Boí. Temen que aquest aprofitament sense cost per als propietaris de bestiar finalitzi si el sòl canvia de mans.

El consistori ha reivindicat al jutjat mercantil l’existència d’un dret històric d’ús d’aquestes finques, i per la seua banda la Generalitat, a través de l’empresa pública Actius de Muntanya, exigeix que se li reconegui el dret de pas pels terrenys de la línia elèctrica que subministra a Boí Taüll. Cap d’aquestes dos peticions no ha estat atesa per part del tribunal fins a la data.

tracking