SEGRE

PROVEÏMENT INCIDÈNCIES

L'ACA investiga si Lleida va tenir responsabilitat en l'abocament d'hidrocarburs d'Utxesa

Es va originar a la capital, va circular fins al pantà i va deixar 24 municipis del Segrià i les Garrigues sense aigua || La Mancomunitat veu la causa en la falta de manteniment del clavegueram al polígon

Tasques de contenció i neteja al pantà d’Utxesa a començaments del juliol passat.

Tasques de contenció i neteja al pantà d’Utxesa a començaments del juliol passat.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha obert un expedient informatiu per esbrinar si l’estat actual de la xarxa de sanejament del polígon industrial El Segre de Lleida va poder influir en l’afectació de l’abocament d’hidrocarburs que el mes de juliol passat va deixar 24 pobles de les Garrigues i el Segrià, i Senan, a Tarragona, sense aigua potable. Fonts de l’ACA van indicar que s’estan fent actualment diverses comprovacions. Paral·lelament, es treballa en un protocol d’actuació amb totes les parts implicades per prevenir situacions similars.

La junta general de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues va acordar a primers d’aquest mes presentar un contenciós administratiu contra la Paeria de Lleida per aquest abocament, que es va produir el 4 de juliol i que va desembocar al Canal de Seròs i Utxesa i va deixar aquestes poblacions sense subministrament durant deu dies. L’organisme considera responsable l’ajuntament de Lleida atès el mal estat del clavegueram de l’àrea industrial que va derivar el combustible a la Clamor dels Canals, al Canal de Seròs i a Utxesa. Segons el president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, si les conduccions haguessin estat en bones condicions, l’abocament hauria acabat a la depuradora del Sot de Fontanet i no hauria ocasionat perjudicis.

La Mancomunitat ha arribat a aquesta conclusió després d’analitzar les actes que van aixecar en el seu dia els tècnics de l’Agència Catalana de l’Aigua, els serveis d’emergències de Bombers i els Agents Rurals. Segons Esquerda, l’abocament es va filtrar des d’alguna indústria i el circuit no hi va respondre per evitar contaminacions. L’incident es va produir diumenge dia 4 a primera hora del matí a la zona de les comportes del Canal de Seròs i es va poder controlar al pantà d’Utxesa, a Torres de Segre, cap a les cinc de la tarda.

Encara avui se’n desconeix l’origen exacte, va remarcar Esquerda. L’abocament va circular durant el dia per 24 quilòmetres del canal fins a Torres, on els Bombers i els Rurals, en col·laboració amb personal d’Endesa, van poder contenir el combustible. Les tasques de neteja van començar l’endemà i es van prolongar més de tres dies.

L’ACA va donar per resolt l’abocament el dia 9, encara que els pobles van seguir sense beure aigua ja que la Mancomunitat va mantenir les restriccions per seguretat i ja llavors va exigir responsabilitats. “No pot ser que ningú les assumeixi”, va dir Esquerda.

Pèrdues de més de 50.000 € després de l’incident

L’abocament d’hidrocarburs del juliol passat va ocasionar pèrdues de més de 50.000 euros centrades en la neteja de les instal·lacions i els sistemes per aplicar carboni per tal de deixar a punt el sistema de subministrament de l’aigua des d’Utxesa i garantir el proveïment, segons indiquen els càlculs de la Mancomunitat de les Garrigues.

Les tasques de neteja es van prolongar durant tres dies.

Botelles d’aigua per pal·liar la falta de proveïment

Municipis com Bovera van repartir durant la incidència causada per l’abocament aigua embotellada per contribuir a completar el proveïment a les llars. Botigues d’algunes de les localitats van esgotar les garrafes d’aigua aquelles dates.

La incidència va durar entre 9 i 10 dies a la majoria de municipis. A Torres de Segre, que també capta l’aigua a Utxesa, es va prolongar més de dos setmanes.

tracking