SEGRE

INFRAESTRUCTURES MOBILITAT

L'aeroport de la Seu d'Urgell estrena vols a Madrid i Andorra demana una duana

Perquè també pugui acollir aeronaus de països de fora de l'espai Schengen

El tradicional ‘bateig’ de l’avió d’Air Nostrum per inaugurar ahir la ruta entre la Seu i Madrid.

El tradicional ‘bateig’ de l’avió d’Air Nostrum per inaugurar ahir la ruta entre la Seu i Madrid.C SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'aeroport de la Seu va estrenar ahir els vols regulars a Madrid, amb un primer avió amb 42 passatgers que va suposar el retorn de l'aviació comercial a aquesta infraestructura. El Govern andorrà, que la finança amb la Generalitat, ja ha demanat a Espanya dotar-la d'una duana perquè pugui acollir aeronaus de països fora de l'espai Schengen.

Quaranta-dos viatgers van estrenar ahir els vols entre l’aeroport de la Seu i el de Barajas. El primer avió des de Madrid, un ATR 72-600 d’Air Nostrum, va suposar el retorn de l’aviació comercial a aquesta infraestructura després de més de sis anys, i la primera línia regular des del 1984.

El Govern d’Andorra, que finança l’aeroport juntament amb la Generalitat, ja ha sol·licitat a Espanya dotar-lo d’una duana perquè pugui acollir aeronaus de països fora de l’espai Schengen com el Regne Unit. Air Nostrum ja ha venut el 41% dels bitllets de la línia entre la Seu i Madrid per a les pròximes tres setmanes, en divendres i diumenge. Així ho va explicar el director comercial, Juan Corral, que va puntualitzar que el 30% de passatges són per a viatges d’anada i tornada amb estades de més de set dies durant la campanya de Nadal.

“És una bona xifra per al sector hoteler”, va apuntar. Des que la Generalitat va adquirir l’aeroport només va tenir vols de passatgers per un breu període el 2015. L’absència d’un sistema de vol instrumental per assegurar els enlairaments i aterratges amb poca visibilitat va impedir donar-los continuïtat fins ara, quan s’ha posat en marxa amb una tecnologia única a Espanya basada en GPS.

Aquest nou sistema va requerir un llarg procés d’autorització per part del Govern espanyol. El cap de Govern andorrà, Xavier Espot, va afirmar ahir que els vols regulars a la Seu han estat possibles gràcies a la col·laboració entre Espanya i el Principat. Va afegir que “atrauran noves oportunitats de negoci per a Andorra i el Pirineu”.

Per la seua part, el secretari d’Infraestructures de la Generalitat, Isidre Gavín, va valorar que aquests vols “obren finestres d’optimisme”. Les dos administracions preveuen noves millores a l’aeroport per garantir el pròsper futur que li vaticinen (vegeu el desglossament)

El sistema basat en GPS per aterrar amb poca visibilitat permet reprendre els vols comercials

Yésica Reinoso i Xavier Orteu són veïns d’Andorra que ahir van agafar el primer avió de la Seu a Madrid, que va sortir poc després del vol inaugural. La destinació final d’aquesta parella no era la capital espanyola, sinó Mèxic, un trajecte que solen recórrer en més de vint-i-sis hores a través de Tolosa.

Aquesta vegada calculen que només en tardaran divuit. Reinoso va considerar “un luxe” poder volar des de l’Alt Urgell. “Espero que duri molts anys, segur que repetirem”, va afegir.

Una de les primeres viatgeres que van aterrar a la Seu, Anne Charlotte, va valorar que guanyarà temps al visitar els seus pares, que viuen al Principat. “Em convertiré en clienta habitual”, va dir. Altres van volar expressament per estrenar la ruta, com l’Adrià, estudiant d’aeronàutica de Barcelona que va voler participar en el baptisme del vol.

“Ha estat molt confortable”, va dir. A bord va viatjar el ministre de Presidència d’Andorra, Jordi Gallardo, que abans del vol es va reunir a Madrid amb la ministra de Transport, Raquel Sánchez. També van agafar l’avió el Secretari d’Infraestructures, Isidre Gavín, i l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Àngel Ros, entre altres autoritats.

Hi va haver també alguna celebritat, com el presentador televisiu Risto Mejide i la influencer Laura Escanes, que es van declarar satisfets amb el vol.

Volar de nit a partir de l’estiu i futur telecabina fins al Principat

Aeroports de Catalunya va adjudicar dijous la instal·lació del sistema d’abalisament de la pista de l’aeroport de la Seu. Les obres duraran sis mesos i permetran vols nocturns l’estiu vinent, segons fonts oficials del Govern.

L’UTE Ohl Servicios Ingesan - Insae Infraestructuras s’ha adjudicat el concurs per 428.072 euros. Això permetrà augmentar l’activitat de l’aeroport, que tancarà de nou l’any amb xifra rècord d’operacions, gairebé 7.000. Per la seua banda, Andorra preveu un telecabina entre aquesta infraestructura i Sant Julià de Lòria, com a última etapa d’un ambiciós projecte que combina transport per cable i tramvia per posar fi als embussos.

El tradicional ‘bateig’ de l’avió d’Air Nostrum per inaugurar ahir la ruta entre la Seu i Madrid.

El tradicional ‘bateig’ de l’avió d’Air Nostrum per inaugurar ahir la ruta entre la Seu i Madrid.C SANS

tracking