SEGRE

REPORTATGE SERVEIS

Més de 130 municipis de Lleida no tenen oficines bancàries i els veïns han de desplaçar-se a altres pobles per obtenir efectiu

Entre els anys 2008 i 2019 van tancar la meitat de les sucursals, i a partir del gener CaixaBank només atendrà amb cita prèvia en almenys vuit poblacions

Un viatge fins al banc

Un viatge fins al bancX. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fins a 132 dels 231 municipis de Lleida no tenen una oficina bancària, la qual cosa significa que uns 40.000 lleidatans s’han de desplaçar a una altra localitat per poder fer tràmits o obtenir diners en metàl·lic. Això fa que els veïns de pobles sense sucursals hagin d’enginyar-se-les per accedir a efectiu. És el cas, per exemple, del Cogul, on no tenen caixer i els més pròxims són els de Castelldans o Artesa de Lleida.

L’alcaldessa, Anna Torres, va explicar que els fills dels veïns més grans tenen les seues cartilles i els porten els diners. A Castell de Mur tampoc han tingut mai una sucursal i els veïns han d’anar a Tremp, a uns deu minuts amb cotxe. El primer edil, Josep Maria Mullol, va assegurar que alguns aprofiten el mercat de dilluns a la capital del Jussà per anar al banc.

L’alcalde del Poal, Rafel Panadés, va recordar que l’oficina del BBVA va tancar l’any 2015, però van aconseguir mantenir el servei a través d’un agent autoritzat que els visita dos dies a la setmana. Una cosa semblant va passar a Sant Guim de Freixenet (vegeu els testimonis). Segons un estudi del Laboratori d’Anàlisi i Avaluació de Polítiques Públiques (IvieLAB), el 2008 hi havia 587 oficines a Lleida, i el 2019 en quedaven la meitat, 290.

La pèrdua de sucursals és una cosa que afecta la gran majoria d’entitats bancàries. Fonts sindicals van explicar que aquest any una desena d’oficines del BBVA s’han quedat amb un agent autoritzat, entre les quals les del Palau, Artesa de Lleida i Bell-lloc. Per la seua part, empleats del Santander van assenyalar que actualment només compten amb tretze sucursals a tot Lleida.

A més, les oficines de CaixaBank a Camarasa, Vilaller, Barruera, Montgai, Verdú, Coll de Nargó, Montellà i Martinet i Salardú obriran només amb cita prèvia a partir de l’1 de gener, encara que el caixer es mantindrà. Fonts d’aquesta entitat van remarcar que això només implicarà “un canvi en el model d’atenció”, tot i que la decisió ha provocat queixes d’alcaldes i a Camarasa hi ha hagut protestes. Per pal·liar el problema d’accés als diners en efectiu als pobles, la Diputació planteja una prova pilot per instal·lar caixers.

El vicepresident Jordi Latorre va recordar que està dotada amb 500.000 euros i va explicar que es buscaran fórmules per poder fer-ho. Per la seua part, Correus desplegarà caixers en pobles de 500 a 3.000 habitants.

Un viatge fins al banc

Un viatge fins al bancX. SANTESMASSES

tracking