SEGRE

SEGURETAT CÚPULA POLICIAL

El Govern destitueix Trapero i nomena el comissari lleidatà Estela cap dels Mossos

La relació del cessat amb partits independentistes era freda des que va declarar al Suprem || Natural d'Alcarràs i resident al Segrià, l'ascendit és el primer veí de Ponent que dirigeix la policia

El Govern destitueix Trapero i nomena el comissari lleidatà Estela cap dels Mossos

El Govern destitueix Trapero i nomena el comissari lleidatà Estela cap dels MossosSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per primera vegada un lleidatà s’ha convertit en el cap dels Mossos d’Esquadra. Es tracta del comissari Josep Maria Estela, de 51 anys i natural d’Alcarràs, que agafa el relleu del major Josep Lluís Trapero, cessat ahir. Una destitució que feia dies que sonava i que es va fer pública ahir al migdia amb un comunicat de la conselleria d’Interior, en mans d’Esquerra.

Hores després, el conseller Joan Ignasi Elena va comparèixer davant dels mitjans per explicar que busca “nous lideratges en el conjunt” d’un cos que té “nous reptes” i vol apostar per la proximitat, la feminització i l’erradicació de la violència masclista, entre altres. Va afegir que vol un “relleu generacional del cos” i a nivell territorial. En aquest sentit, va assegurar que Estela “és la persona que millor pot assumir aquesta responsabilitat”.

Malgrat que no va explicar els motius concrets del cessament de Trapero, va afirmar que no havien tingut desavinences i que “cap d’aquests canvis no són la negació del passat, sinó que són l’afirmació del treball ben fet fins ara. Que es produeixi un canvi no és negar el passat, els canvis es produeixen a tot arreu”. Tanmateix, val a destacar que la relació entre el destituït i els partits independentistes era freda des de la seua declaració al Tribunal Suprem on va dir, entre altres coses, que estava preparat per detenir Puigdemont.

El conseller ahir va explicar que durant les properes setmanes es parlarà d’on se’l situa, tot i que va dir que el mateix Trapero va expressar la voluntat de mantenir-se dins del cos. El major va estar al capdavant dels Mossos entre 2013 i 2017, quan va ser destituït després de la DUI i l’aplicació del 155, i va ser restituït per la Generalitat el novembre del 2020, una vegada va ser absolt pel seu paper en l’1-O. Des d’aleshores la relació de Trapero amb la conselleria d’Interior ha estat cada vegada més distant, i els responsables polítics fins i tot creien que els ocultava informació d’interès per al departament.Per la seua part, Estela va fer ahir una aposta per “prendre decisions de forma col·lectiva i treballant en equip”, i va assegurar que s’ha “de desterrar la primera persona del singular del cos per convertir-la en primera del plural”.

El nou comissari en cap va recalcar la necessitat que la policia “estigui atenta als canvis de la societat”. Estela, al cos des de l’any 1994, era actualment comissari en cap de la regió del Camp de Tarragona. Va ser subcap de la Regió Policial de Ponent fins al maig del 2017, quan va ser nomenat màxim responsable a les Terres de l’Ebre.

També va ser sergent en cap a l’ABP del Pallars Sobirà. Estela, que resideix al Segrià, és fill del primer alcalde democràtic d’Alcarràs, Josep Estela Fontanals, primer edil entre 1979 i 1983 per ERC. La notícia del seu ascens va ser molt ben rebuda pels comandaments policials de Lleida, que van afirmar que “serà una grata sorpresa per a aquells que no el coneixen”.Juntament amb el nou comissari en cap, Rosa Bosch i Eduard Sallent s’incorporen a la cúpula.

La intendenta Bosch era des del 2019 subcap de la Comissaria General de Relacions Institucionals. Sallent va ser comissari en cap entre juny del 2019 i novembre del 2020 i actualment era el cap de la zona Metropolitana Sud. També es preveu que hi hagi nous canvis en la reestructuració i s’apunta que tindrà un paper preponderant el comissari David Boneta, de Tremp.

El Govern destitueix Trapero i nomena el comissari lleidatà Estela cap dels Mossos

El Govern destitueix Trapero i nomena el comissari lleidatà Estela cap dels MossosSEGRE

El Govern destitueix Trapero i nomena el comissari lleidatà Estela cap dels Mossos

El Govern destitueix Trapero i nomena el comissari lleidatà Estela cap dels MossosSEGRE

tracking