SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Generalitat i Diputació invertiran 300.000 euros a la Casa Vallmanya

Ho plantegen al consistori i li demanen que compri la finca, però aquest ho descarta

Imatge d’arxiu de la Casa Vallmanya d’Alcarràs.

Imatge d’arxiu de la Casa Vallmanya d’Alcarràs.PLATAFORMA SALVEM CAL MACIÀ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Diputació i el departament de Cultura han comunicat a l’ajuntament d’Alcarràs la seua disponibilitat a firmar un acord entre les tres administracions per encarar urgentment les primeres obres de recuperació i consolidació de la Casa Vallmanya, la masia que va ser propietat de la família del president Francesc Macià i que es troba en mal estat de conservació. El conveni contempla l’aportació en dos anualitats de 300.000 euros a parts iguals i que l’ajuntament d’Alcarràs compri la finca per convertir-la en propietat pública. Per la seua part, l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, de Junts, va explicar que aquest conveni “queda curt” i va descartar la compra de la finca.

“Ha de ser Patrimoni qui adquireixi aquesta propietat per fer-la pública i permetre l’actuació de les administracions, no el consistori d’Alcarràs”, va dir. Va afegir que el conveni que planteja la Diputació encara no està ratificat per la Generalitat i “en tot cas ha de contemplar una aportació econòmica més important perquè amb 300.000 euros poc pot fer-se”. Va reclamar que el conveni no sigui biennal i incloure un termini més ampli.

Va afegir que el projecte per consolidar i preservar la Casa Vallmanya ascendeix a 1,5 milions i requereix una aposta ferma i decidida del Govern. Per la seua part, el president de la Diputació, Joan Talarn, va apuntar que, una vegada consolidat l’edifici, serà necessari establir un pla d’usos futur de la finca i delimitar quin tipus de col·laboració a llarg termini s’hauria de mantenir entre les tres administracions. Almenys, “haurem salvat Casa Vallmanya de la ruïna. Encara hi som a temps”, va dir.

Alerten del mal estat de la masia i el risc d’esfondrament

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, va insistir que l’ajuntament no pot assumir la compra i la restauració de l’habitatge sense endeutar el municipi, de manera que no veu factible comprar la propietat. La plataforma ciutadana Salvem Cal Macià adverteix del mal estat de l’edifici i del risc de caiguda. Des de l’estiu passat s’ha desplomat part de la teulada de l’immoble i s’han agreujat els danys a la façana, la qual cosa demostra un avenç ràpid de degradació.

tracking