SEGRE

LÍMITS CONFLICTE

La planta solar d'Andorra que envairia Lleida ja funciona a l'espera de definir la frontera

Representants de l'Estat espanyol i del Principat inicien contactes per constituir la bilateral que fixarà el límit al gener || L'empresa de la planta fotovoltaica diu que es regeix per la cartografia andorrana

Els rurals van inspeccionar la zona de la planta solar del Planell de la Tossa al novembre.

Els rurals van inspeccionar la zona de la planta solar del Planell de la Tossa al novembre.AA.RR.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El parc solar del Planell de la Tossa, situat a Andorra, en el límit de la frontera amb l’Estat espanyol a Lleida, ja ha entrat en funcionament a l’espera que els dos estats creïn una comissió bilateral que haurà de determinar la ubicació exacta de la frontera. Fonts oficials del ministeri d’Afers Estrangers van assegurar ahir que aquesta comissió es crearà “a partir de la segona o tercera setmana de gener”. “Ja hi ha hagut els primers contactes entre les dos administracions, l’espanyola i l’andorrana, per constituir-la”, van afegir.

Quant a la composició, es donarà a conèixer després que es constitueixi. El director general de Nord Andorrà, David Forné, empresa que impulsa el camp fotovoltaic, va explicar que la instal·lació va entrar en funcionament fa unes setmanes i va recordar que produeix energia que proveeix el complex d’esquí de Vallnord-Pal Arinsal. La planta haurà de proveir el 35% de l’energia que consumeix en un any normal el domini esquiable.

Té 22.000 metres quadrats, és la més gran del Principat i si s’ubica en territori català seria il·legal, ja que està en un espai protegit. Forné va defensar que la ubicació “segueix els límits oficials de la cartografia andorrana”, que la instal·lació compta amb “tots els permisos” del Govern andorrà i que ara s’haurà de veure a quin acord arriben els dos governs després de les discordances entre les cartografies oficials.El comú de la Massana va confirmar que Nord Andorrà disposa de tots els permisos necessaris per poder operar. “No té sentit que l’empresa no iniciï la seua activitat si el Govern d’Andorra considera que la instal·lació és dins dels límits territorials del país tal com avala la cartografia oficial” del Principat, va insistir.

El Govern andorrà va avançar recentment que sol·licitarien la paralització de les obres (ara ja finalitzades) “si es confirma l’existència d’una disputa que sigui susceptible d’un conflicte diplomàtic”. El portaveu del Govern d’Andorra, Eric Jover, va valorar la possibilitat d’oferir “compensacions territorials” a Espanya a canvi de no desmuntar el camp solar si arriben a la conclusió que part de les plaques envaeixen territori espanyol dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Els Rurals van certificar que un 40% de la planta és a Lleida

La inspecció sobre el terreny que van realitzar al novembre els Agents Rurals de la Generalitat va certificar que la nova infraestructura solar andorrana envaeix 16.000 metres quadrats del Parc de l’Alt Pirineu, segons la cartografia espanyola. Les Valls de Valira, on s’ubica Os de Civís, que afronta amb la zona en disputa, va instar a resoldre el conflicte “amb la màxima celeritat”. Les discrepàncies van sortir a la llum al novembre al conèixer-se que el Parc de l’Alt Pirineu havia demanat als Rurals investigar si el parc solar envaeix la zona natural.

tracking