SEGRE

REGADIU ASSEMBLEA

Llum verda a Pinyana a compartir canal amb l'Algerri-Balaguer

Agricultura subvencionarà les obres per condicionar el tram de conducció

L’assemblea es va celebrar excepcionalment a Almenar.

L’assemblea es va celebrar excepcionalment a Almenar.H.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’assemblea de regants del canal de Pinyana va aprovar ahir el document del conveni per compartir uns quilòmetres de canal amb l’Algerri-Balaguer, de manera que els regants de la Noguera situïn la seua presa d’aigua a la infraestructura del Segrià per guanyar cota i evitar els elevats costos que actualment suposa el bombatge d’aigua. L’assemblea va acordar traslladar el conveni a l’Algerri-Balaguer perquè en ratifiqui el contingut. El president dels regants, Ramon Piqué, va explicar després de l’assemblea que la Generalitat subvencionarà les obres que han de fer tots dos regadius per reparar el tram de canal que compartiran, entre l’assut de la presa de Santa Anna i la central hidroelèctrica d’Hidrodata.

Aquesta obra permetrà que l’Algerri-Balaguer capti l’aigua del canal de Pinyana per gravetat i la desviï a través d’una canonada fins a la seua presa a Alfarràs. Els costos energètics copen ara bona part de les despeses dels regants. D’altra banda, l’assemblea va validar el pressupost per al 2022, que ascendeix a 773.000 euros i suposa un 18% menys que el d’enguany (145.000 euros menys).

Això és, segons el president, perquè preveuen pagar menys pel cànon de regulació i tenen també menys despeses de reparacions. Un dels projectes que abordaran en els propers mesos és el de modernització de la superfície regable per sectors.

Al·legacions al Pla Hidrològic per defensar les concessions

Els regants de Pinyana han presentat al·legacions al Pla Hidrològic de l’Ebre i han demanat que l’aigua que s’estalviï després de modernitzar la infraestructura de regadiu “es quedi” a la zona perquè la puguin aprofitar nous espais de reg. També reclamen que es respecti el pacte de Pinyana, pel qual es va cedir cabal de Santa Anna a l’Aragó i Catalunya a canvi d’obres. El president dels regants, Ramon Piqué, va explicar que la Federació de Regants de l’Ebre ha contractat els serveis jurídics d’un despatx de Barcelona per preparar al·legacions conjuntes al Pla Hidrològic després de constatar que la previsió de reducció de cabals pel canvi climàtic podria comportar la reducció d’algunes concessions d’aigua, segons contempla el document. Pinyana, d’altra banda, opta a gestionar la central d’Hidrodata.

tracking