SEGRE

AIGÜES PROJECTES

La Segarra recupera els plans per portar aigua a municipis de Tarragona i Barcelona

El consell d'alcaldes aprova que Vallfogona de Riucorb, Montmaneu, Pujalt i Argençola es puguin proveir del Segarra-Garrigues || Almenys un d'aquests requeriria aprovar un minitransvasament

L’aqüeducte de Ratera, que connecta el canal Segarra-Garrigues amb la potabilitzadora de la Segarra.

L’aqüeducte de Ratera, que connecta el canal Segarra-Garrigues amb la potabilitzadora de la Segarra.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Segarra ha decidit recuperar els projectes per portar aigua de boca a municipis de fora de la comarca i més enllà del límit provincial. Els alcaldes de la Segarra van donar-hi suport en una reunió dimecres a la nit perquè quatre municipis, Vallfogona de Riucorb, a la Conca de Barberà (Tarragona); i Montmaneu, Pujalt i Argençola, a l’Anoia (Barcelona), puguin proveir-se de la portada de l’aigua de boca del Segarra-Garrigues. Àlex Freixes, tècnic d’Aigües del consell comarcal, va explicar que ara s’elaborarà un informe tècnic i es redactarà un protocol d’entrada en aquest projecte per a cada localitat, si bé va reconèixer que el cas d’Argençola és complex al tractar-se d’una conca fluvial diferent a la del Segre i l’Ebre, amb la qual cosa es considera un transvasament entre conques.

No és la primera vegada que es planteja un projecte d’aquestes característiques. El consell de la Segarra establirà el punt de connexió i cada ajuntament haurà de finançar les conduccions des del punt d’entroncament fins als pobles. Per al president del consell comarcal, Francesc Lluch, amb la incorporació d’aquestes poblacions s’amplia i es fa sòlid el projecte de la portada del Segarra Garrigues.

El proveïment d’aigua des de Rialb, que ara afronta en solitari la comarca de la Segarra, havia de subministrar a mig centenar de localitats de la Segarra i també de l’Urgell, l’Anoia i la Conca de Barberà. Actualment, la comarca es proveeix fins al pròxim mes de març d’una connexió provisional del Segarra-Garrigues i està previst que entri en funcionament la conducció definitiva el primer trimestre del 2022. El cost de l’obra és d’1.169.004 euros, dels quals l’ACA n’aportarà 800.000 i la resta va a càrrec del consell.

L’Estat ja va aprovar un minitransvasament a 4 pobles

El projecte original de portada d’aigües des del pantà de Rialb per a proveïment preveia subministrar a quaranta-tres municipis de l’Urgell, la Segarra, la Conca de Barberà i l’Anoia des d’una presa al quilòmetre 21 del canal Segarra-Garrigues. Entre els municipis beneficiaris, nou eren de Tarragona i Barcelona i per a quatre (Forés Montmaneu, les Piles i Santa Coloma de Queralt) va ser necessari aprovar un transvasament d’aigües des de la conca del Segre (Ebre) ja que, totalment o parcialment, els termes municipals estan en conques internes de Catalunya.El minitransvasament, que va ser autoritzat pel Govern central, equivalia a 0,62 hectòmetres cúbics a l’any del pantà de Rialb als quatre municipis de l’Anoia i la Conca de Barberà parcialment ubicats a les conques internes de Catalunya. Malgrat tot, la cessió d’aigua estava condicionada a la seua provisionalitat, a l’espera de trobar solucions definitives.

Per al projecte que aborden ara els alcaldes seria necessari una altra autorització.

tracking