SEGRE

EFEMÈRIDES INICIATIVES

Homenatge a Macià a les Borges

El president de la Diputació Joan Talarn assegura que l'acte és un “deute històric” || Pere Aragonès apel·la al “fil roig” de Macià davant l'etapa de “reconstrucció” que afronta Catalunya

L'homenatge a Francesc Macià el dia de Nadal a les Borges Blanques.

L'homenatge a Francesc Macià el dia de Nadal a les Borges Blanques.erc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’espai Macià, al centre històric de les Borges Blanques, va acollir novament el passat dia de Nadal un homenatge a la figura del que va ser el 122 president de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, en el marc dels actes commemoratius del 88 aniversari de la seua mort. El president de la Diputació, Joan Talarn, va qualificar de “deute històric” homenatjar Macià pel caràcter excepcional de la seua trajectòria i figura. Va recordar que Macià va evolucionar “del catalanisme independent cap a l’independentisme, desenganyat com estava de la política espanyola respecte de Catalunya”, i que ho va fer, a més, “des d’una visió social avançada al seu temps”, buscant un front únic catalanista de caràcter independentista.

L’exconsellera i diputada d’ERC al Parlament Meritxell Serret també va participar en l’acte i va recordar que el catalanisme i l’independentisme català continuen patint avui la repressió “amb més de 3.000 persones reprimides, amb companys i companyes que han patit presó, amb companys i companyes a l’exili, i nombroses persones que estem pendents de judici”; alhora que va recordar que “Macià, malgrat haver patit repressió i exili, va tornar, va ser un dels pares fundadors d’Esquerra Republicana i va fer aquest pas de dignitat que va ser el de proclamar la República Catalana el 1931”. A l’acte també van assistir el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i Núria Palau, alcaldessa de les Borges Blanques, a més d’altres personalitats.A Barcelona, els diferents partits independentistes també van participar dissabte en la tradicional ofrena a la tomba del president Macià al cementiri de Montjuïc.El president de la Generalitat Pere Aragonès va afirmar, durant l’ofrena floral al cementiri, que el Govern està compromès amb el llegat de Francesc Macià, un “fil roig” de la Generalitat republicana que tenen “més present que mai” en l’etapa de “reconstrucció que afronta el país”. Precisament, l’ajuntament de Barcelona va retirar un tuit en el qual afirmava que el dirigent republicà havia estat afusellat, confonent-lo amb el president Companys.

Les xarxes no van tardar a criticar la falta de rigor històric del consistori barceloní i la piulada es va modificar. La majoria de crítiques lamentaven la falta de “cultura” de polítics o “community managers de polítics”.

Exigeixen un acord per salvar Casa Vallmanya d’Alcarràs

Una vintena de persones es van concentrar dissabte davant de la que va ser casa familiar de Francesc Macià a Vallmanya, per exigir a l’ajuntament d’Alcarràs, a la Diputació i a la Generalitat que es posin d’acord per salvar l’immoble, “que es troba al límit de la desaparició”.

En el marc del 88 aniversari de la mort del president republicà, els impulsors de la Iniciativa Popular Salvem Casa Vallmanya van recordar que el consistori té sobre la taula una proposta per consolidar l’edifici. La Diputació i el departament de Cultura estan disposats a firmar un acord juntament amb el consistori per rehabilitar la masia. El conveni contempla l’aportació en dos anualitats de 300.000 euros a parts iguals i que el consistori d’Alcarràs compri la finca per tal de convertir-la en propietat pública.

Unes 20 persones es van concentrar davant de Casa Vallmanya.

Unes 20 persones es van concentrar davant de Casa Vallmanya.ACN

tracking