SEGRE

REGADIUS REFORMES

A punt la modernització del reg en 1.287 ha de l'Horta de Lleida i s'estrenarà al març

Propietat de 317 agricultors, corresponen a 488 parcel·les de les partides Malgovern, la Caparrella, Butsènit i Rufea || La Generalitat ja elabora els projectes per actuar en les altres 3.700 d'aquest regadiu

Vista de la partida de Butsènit, que serà de les primeres a estrenar el nou regadiu.

Vista de la partida de Butsènit, que serà de les primeres a estrenar el nou regadiu.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les obres per a la modernització de 1.287 hectàrees de l’Horta de Lleida a les partides de la Caparrella, Malgovern, Butsènit i Rufea ja estan acabades i el reg renovat estarà operatiu per a la pròxima campanya que començarà el març del 2022, segons va anunciar el president de la Junta de Sequiatge, Joan Antoni Boldú. Corresponen a 317 pagesos propietaris de 488 parcel·les que, en el seu dia, van donar suport a la reconversió del reg construint una conducció per gravetat de set quilòmetres que porta l’aigua des de la bassa de Vallcalent fins a les finques sense necessitat de bombatges elèctrics. Segons afirma Boldú, només queda establir el programa de telecontrol que organitzi i distribueixi els torns de reg, una actuació que es portarà a terme ben aviat.

“De fet, ja al febrer es podria donar aigua si algun agricultor tingués una necessitat urgent.” Ja s’han fet totes les proves de càrrega a les conduccions generals i les canonades secundàries, s’han comprovat les preses, s’han col·locat els hidrants i les casetes de distribució. Les obres han costat més de nou milions i tenien un termini d’execució de divuit mesos. No obstant, la crisi sanitària per la pandèmia de Covid va provocar una aturada just a l’iniciar-se i es van reprendre el juny del 2020.

Boldú va indicar que molts dels partícips ja estan connectats al reg.El finançament de les obres ha anat a càrrec de la Generalitat, que ha pagat el 60% de l’import, i dels regants, que hi han aportat el 40% restant. De fet, Boldú va indicar que la part de Junta de Sequiatge està gairebé abonada. L’UTE Acuambiente i MyJ Gruas va executar la part del Govern i la unió d’empreses Voltes, Constructora de Calaf i Tecniriego, la que corresponia als regants.Per la seua part, la conselleria d’Acció Climàtica ha iniciat els projectes per portar l’aigua per gravetat a les més de 3.700 hectàrees de l’Horta encara per modernitzar.

Segons Boldú, des del Salt de Canet, al terme de Lleida, a prop de la carretera A-14, es podria subministrar aigua a unes altres 2.000 hectàrees també per gravetat, part a la zona de la Mariola. Amb aquesta finalitat ja s’estan elaborant els estudis preliminars.Modernitzar el regadiu és una intervenció en la qual es troben immerses totes les comunitats de reg històriques com el Canal de Pinyana, l’Aragó i Catalunya i el Canal d’Urgell. Pinyana ja compta amb el beneplàcit dels regants de municipis com Torre-serona, Benavent de Segrià i Corbins, que correspondrien a unes 2.000 hectàrees.

L’Aragó i Catalunya espera que s’adjudiquin les obres per suprimir el retrobombatge que hi ha a Coll de Foix i l’Urgell preveu invertir més de 1.000 milions d’euros a modernitzar tota la seua àrea regable.

tracking