SEGRE

TERRITORI POLÍTIQUES DIGITALS

Govern i Diputació desbloquegen 2 anys després el desplegament de fibra per la xarxa viària

La llei d'acompanyament dels pressupostos del 2022 suprimeix traves i cada institució ho farà a les seues carreteres || La Generalitat invertirà vint milions d'euros a Lleida per donar cobertura digital el 2022

Desplegament de fibra òptica per donar serveis a pobles del Pallars Sobirà.

Desplegament de fibra òptica per donar serveis a pobles del Pallars Sobirà.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La conselleria de Polítiques Digitals i Territori i la Diputació han desbloquejat el desplegament de la fibra òptica per la xarxa viària per donar aquest servei a pobles de Lleida després de més de dos anys d’impàs per problemes tècnics i de responsabilitat patrimonial plantejats per tècnics de Carreteres de l’ens provincial (vegeu el desglossament). Segons el secretari de Polítiques Digitals de la Generalitat, David Ferrer, per resoldre impediments la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2022 ratificada fa dos setmanes incorpora una modificació a la llei de Carreteres “per la qual totes les infraestructures de telecomunicacions passen a ser un element funcional més de la via i el seu únic titular és el titular del domini”, és a dir, el lloc on s’instal·len. Així doncs, el Govern es responsabilitza de les seues vies i la Diputació actuarà a les seues “i se suprimeix qualsevol impediment actual”, va dir Ferrer.

Al principi, segons els acords preliminars establerts el 2016 al pacte per al desenvolupament de la societat digital, la Diputació es feia càrrec de les dos primeres fases d’implantació que afecten en la seua gran majoria la xarxa viària de la Generalitat, una cosa que no ha arribat a passar. La conselleria s’ocuparà ara del desplegament de la fibra en 127 quilòmetres inclosos a la primera fase, amb una inversió de 10 milions d’euros, i també dels que es contemplin a la segona fase, per a la qual estan establerts 10 milions d’euros més del pressupost del Govern.

El vicepresident de la Diputació, Jordi Latorre, va indicar que ja s’han remès tots els projectes elaborats per la institució tant per a la primera com la segona fase “a fi d’agilitzar al màxim l’inici de les obres”.

Per la seua part, Ferrer va remarcar que es revisaran aquests projectes perquè Infraestrutures de la Generalitat pugui licitar-los al més aviat posisble. “El procés serà àgil per la qual cosa preveiem que la primera fase s’abordi d’aquí en uns dos mesos i estigui enllestida el 2022. Aquell mateix any també s’executarà la segona fase, que estarà acabada, a tot estirar, a mitjans del 2023”, va remarcar.Per la seua banda, la Diputació pot començar a treballar en la tercera fase ja que la majoria de les carreteres que contempla són de la seua competència, va indicar.

Aturada per problemes tècnics i dificultats sobre la titularitat

Problemes tècnics per actuar en algunes carreteres així com les ingerències patrimonials no previstes a la jurisdicció fins a l’actual modificació de la llei de Carreteres han estat la causa de l’aturada de més de dos anys a l’hora d’abordar les obres exposades pels tècnics de la Diputació. Es va arribar a plantejar la instal·lació de pals en vorals per resoldre inconvenients en algunes infraestructures. També suposava un problema qui era el titular i havia d’actuar en el cas d’avaries ja que l’obra civil i la fibra podien ser d’administracions diferents.

tracking