SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

L'Estat aparca per ara el 'peatge' de les autovies a causa de la seua impopularitat

El Govern preveia implantar la mesura, que va provocar dures crítiques dels transportistes, el 2024 || A Lleida afecta almenys cinc carreteres, entre les quals l'AP-2, que és gratuïta des de l'1 de setembre

Imatge de la reunió d’ERC amb Talarn (dreta) per abordar els nous accessos a l’AP-2.

Imatge de la reunió d’ERC amb Talarn (dreta) per abordar els nous accessos a l’AP-2.ESQUERRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Estat ha aparcat de moment el pagament per circular per les vies d’alta capacitat (autovies i autopistes) que preveia implantar a partir del 2024. Aquesta decisió arriba a causa de la impopularitat de la mesura i per la falta de consens polític. De fet, segons va avançar El País, aquest projecte podria no arribar a implantar-se fins a la pròxima legislatura (l’actual acaba a finals del 2023).

Aquest model va provocar també dures crítiques dels transportistes i la patronal Asotrans ja va assegurar que el sector “ja paga prou impostos a nivell d’hidrocarburs” i va demanar que es destinés una part de la recaptació d’aquesta taxa al manteniment de les carreteres. El peatge a les autovies, la recaptació de les quals s’ha de destinar a la conservació d’aquestes vies, constava al pla que el govern central va presentar a la Unió Europea per sol·licitar fons de recuperació davant la pandèmia. El document establia que aquest sistema hauria d’estar aprovat abans del 31 de desembre del 2023, segons El País.L’objectiu era posar en marxa el pagament a les autovies i autopistes el 2024 i l’Estat fins i tot va arribar a estudiar un import de fins a 50 euros a l’any en el cas dels turismes, uns 100 euros per als camions i entre 15 i 25 euros en el cas de les motos.

A Lleida, aquest sistema afectaria almenys l’A-2, A-14, A-22, i AP-2. Aquesta última va deixar de ser de pagament el dia 1 de setembre després de més de 44 anys de peatges a l’autopista. Amb tota probabilitat també implicaria la C-25 (Eix Transversal), encara que és titularitat de la Generalitat.Des del ministeri de Transports van explicar a finals del mes de novembre passat que s’havia creat un grup de treball per definir les línies i objectius del model.

Així mateix, van assegurar que fins a vint-i-cinc estats membres de la Unió Europea ja tenen tarificada la xarxa de carreteres i en quinze representa el 100% de la xarxa de vies d’alta capacitat.

Reunió per abordar nous accessos a l’autopista

El grup d’ERC a Seròs es va reunir ahir amb el president de la Diputació, Joan Talarn, per conèixer la proposta de la corporació provincial per construir un accés a l’AP-2 entre aquest municipi del Baix Segre i Fraga. Els republicans van recordar a Talarn la importància que té aquesta entrada, que enllaçaria amb la C-45 i A-242, perquè “donaria un servei més directe als municipis d’Almatret, la Granja d’Escarp, Llardecans, Massalcoreig, Maials i Seròs” i ajudaria a fixar població “als nuclis que tenen molt a prop l’autopista i que d’altra manera no es beneficiarien directament de la liberalització d’aquesta via”.

Talarn va recordar que una de les prioritats de la Diputació és la lluita contra la despoblació. La proposta de la corporació xifra en gairebé 12 milions el cost dels nous accessos que reclama a l’Estat. A més del de Seròs, també demana entrades a Sudanell i Artesa de Lleida i reformar la ja existent a Soses.

L’AP-2 compta actualment amb tres accessos més al seu pas per Lleida. Són els d’Albatàrrec-Lleida, les Borges i l’Albi. Així mateix, també està pròxim l’enllaç de Fraga.

tracking