SEGRE

FAUNA DENÚNCIES

Demanen arxivar la causa contra dos acusats per la mort de Cachou

Fiscalia considera que no hi ha prou proves per inculpar-los || Fins ara, hi havia set implicats en cas, tres agents del Conselh i un exalt càrrec de l'organisme

L’os Cachou va aparèixer mort l’abril del 2020.

L’os Cachou va aparèixer mort l’abril del 2020.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Lleida ha sol·licitat que s’arxivi la investigació sobre A.P. S. i G.V.P. per la mort per enverinament de l’os Cachou l’abril del 2020 a Les. Entén que s’ha d’acordar el sobreseïment de la causa perquè, segons les diligències practicades, no hi ha prou indicis sobre la seua participació en els fets. En primer lloc, el primer motiu pel qual van ser investigats era perquè el seu telèfon mòbil havia donat senyal a la zona en què es presumeix que es va enverinar el plantígrad enmig d’un estricte confinament per la pandèmia de Covid.

Considera que en les seues declaracions hi ha prou motius per creure que la localització de la zona i en la data dels fets no està relacionada amb l’os sinó amb una activitat d’apicultura que van dur a terme junts. Concorda amb les manifestacions dels investigats que van assegurar no recordar on eren el dia de la mort però que sí que eren per la zona, la qual cosa va motivar que el seu mòbil donés senyal, encara que van estar movent diversos ruscos de lloc. D’aquesta manera, no hi ha prou indicis sobre la seua participació en la mort de l’animal, segons la consideració del ministeri públic.

Fins al moment, eren set els investigats per la mort de l’os Cachou, entre ells tres empleats de l’administració aranesa i un exalt càrrec polític. El juny del 2021 un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d’Aran va ser detingut en el marc de la investigació judicial encara que va ser posat en llibertat posteriorment una vegada li va ser confiscat el telèfon mòbil i va comparèixer davant de la magistrada. A més dels dos agents hi ha un altre empleat del Conselh Generau entre els investigats i una persona que va col·locar càmeres al lloc dels fets.

L’exalt càrrec públic és l’anterior responsable de Territori, José Antonio Boya, de CA, ara a l’oposició. La substància química que segons l’autòpsia va intoxicar l’os era etilenglicol, d’ús comú en l’anticongelant.

Nou programa Life per augmentar el cens de plantígrads

Cachou va ser un dels tres ossos morts el 2020 per acció humana.

Això ha propiciat que França demani fons a la UE per augmentar el cens d’aquesta espècie al Pirineu, on viuen 70 exemplars. A banda de l’enverinament de Cachou, un os va ser tirotejat a França i la femella Sarousse va morir per trets d’un caçador a Osca. El mes de novembre passat un os va ferir un caçador al Pirineu francès i el ferit va matar l’animal.

Els fets es van produir a l’Arieja.

tracking