SEGRE

ENTREVISTA ADMINISTRACIÓ

Joan Talarn «Els ajuts als municipis s'avançaran per agilitzar obres»

Talarn, a l’acabat d’estrenar despatx de les alcaldies (a dalt).

Talarn, a l’acabat d’estrenar despatx de les alcaldies (a dalt).JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn (ERC), avança en aquesta entrevista que han modificat el mecanisme de concessió dels diners dels plans d’ajuts de la corporació als ajuntaments perquè aquests cobrin per endavant tot l’import una vegada s’ha concedit. La intenció és que els tràmits i les justificacions d’inversió no retardin les obres. També s’evitarà d’aquesta forma que la Diputació tanqui l’exercici amb només el 50% del pressupost executat, com ha ocorregut a l’acabar el ja tancat 2021. 

En l’últim ple de la Diputació es va aprovar el pressupost amb la majoria absoluta del govern que presideix (ERC i Junts) però amb crítiques de l’oposició pel baix nivell d’execució del pressupost. A què es deu?

És habitual en totes les corporacions. L’execució del pressupost es tanca ben entrat l’any següent, també als ajuntaments. Aquests dies estem pagant 16 milions i mig de transferències i 4 als consells. Aquesta setmana he firmat un conveni amb diverses entitats, de manera que estan sortint molts diners.

El sistema és poc àgil?

És garantista i requereix molts tràmits i justificacions que, fins que no es tanquen, impedeixen pagar. El que hem fet ara, després d’escoltar els afectats, és plantejar-nos el mètode i anticipar-los els diners. Després ja ho justificaran. Fins ara es feia parcialment, ara serà totalment. També ho farem amb entitats sense ànim de lucre. Amb aquestes, s’avançava els diners si així figurava al conveni, a partir d’ara serà automàtic. Moltes havien fins i tot de demanar pòlisses per pagar. Si poden rebre els diners com més aviat millor, serà més simple la seua acció diària.

Què ocorrerà si no justifiquen la despesa?

Hauran de tornar l’ajuda, com fins ara.

Quants diners es poden avançar amb aquest mecanisme?

Aquest any serien més de 35 milions d’euros als ens locals i uns altres 4,8 milions a entitats privades. Són els diners inclosos en plans d’ajuts i subvencions a entitats. Aquest nou mecanisme afecta gairebé 40 milions d’euros.

Una altra de les partides que no estan executades és la fibra òptica.

La llei de Pressupostos a Catalunya modifica la llei de Carreteres per permetre tirar fibra a través de la xarxa viària. Amb aquest canvi podrà anar endavant.

En matèria de carreteres, quines inversions destaquen el 2022?

En el primer semestre de l’any seran 6,3 milions d’euros i fins a 8 milions després de l’estiu, al marge d’uns altres 4,5 milions en manteniment i conservació. Destaquen projectes com la rehabilitació del pont de Monarés a Cellers o l’ampliació de la carretera de les Borges Blanques a Cervià.

El pressupost d’aquest any inclou els fons Next Generation?

No. Els incorporarem quan arribin. Més que demanar Next Generation per a nosaltres (que també, a través de vuit projectes motor i el de turisme, que ens han concedit), col·laborem amb els municipis perquè puguin optar a aquests fons. En tots dos casos esperem les resolucions.

Un altre dels temes que van sortir en el passat ple va ser la crítica de l’oposició per l’existència de comissions que no se celebren.

No sé a què es refereixen. Les comissions són un instrument de control i d’informació i les convoquem cada dilluns. A més, tot el que va al ple passa abans per una comissió.

I l’agència del medi ambient?

Està en fase avançada. En qualsevol cas, Medi Ambient i Promoció Econòmica treballen amb els ajuntaments per implementar renovables.

Un altre tema d’actualitat és la falta de secretaris municipals.

És molt complex i fonamental però es resumeix que no hi ha secretaris. Ens preocupa molt, s’ha creat una borsa catalana d’interins i treballem amb la UdL a fer formació i màrqueting de l’ofici.

En clau política, com està la relació amb Junts?

Som un equip de govern i tenim molt clars els objectius. Tot va molt bé.

Considera que la situació de Lleida ciutat pot acabar afectant, si hi hagués canvis, el govern de la Diputació?

Crec que no hi haurà canvis. No seria bo per a Lleida, després d’haver iniciat una transformació tan important, que no es pugui dur a terme. És evident que Miquel Pueyo ha de continuar sent alcalde. Hi ha molts projectes oberts.

Com veu el pròxim mandat a la Diputació?

No ho sabem. El pacte actual ha funcionat però no sabem quina correlació de forces hi haurà. En qualsevol cas, aquest 2022 serà molt important.

Talarn, a l’acabat d’estrenar despatx de les alcaldies (a dalt).

Talarn, a l’acabat d’estrenar despatx de les alcaldies (a dalt).JORDI ECHEVARRIA

tracking