SEGRE

MUNICIPIS DEFUNCIONS

Mor Xavier Bada, exalcalde de la Pobla i paladí de Salau

Va reivindicar la construcció del túnel per unir Lleida i França pel Sobirà || Va destacar per la seua defensa de la cultura catalana

Bada (d) i l'expresident de la Cambra de Comerç Joan Simó.

Bada (d) i l'expresident de la Cambra de Comerç Joan Simó.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Francesc Xavier Bada, alcalde de la Pobla de Segur entre el 1987 i el 1991 i diputat al Palament durant la segona i la tercera legislatures per CiU, va morir diumenge passat dia 2 als 88 anys. President i fundador de l’empresa tèxtil Bada SA de Mataró, també va ser tinent d’alcalde de la capital del Maresme, on va nàixer.

Defensor acèrrim de la construcció del túnel de Salau per unir Lleida amb França des del Pallars Sobirà fins a l’Arieja mitjançant un accés subterrani de cinc quilòmetres, va lluitar al seu torn per aquesta infraestructura des dels anys vuitanta per aconseguir permeabilitzar el Pirineu, ja que considerava les actuals comunicacions insuficients, reclamant-la tant al Govern francès com a l’espanyol.

Va fer-ne, d’aquesta, una reivindicació en l’ascens anual al port de Salau, encara que després l’organització promotora, el Cercle d’Agermanament Occitano-Català (COAC), se’n va desvincular del tot per centrar-se específicament en la defensa de la llengua i dels llaços amb Occitània.

No obstant, Bada també va ser un occitanista declarat. També va ser un dels membres més destacats de l’Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana (IPECC), on va participar activament com a membre de la junta directiva i també com a jurat del premi Josep Maria Batista i Roca-Memorial Enric Garriga.

tracking