SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

Nova pròrroga de sis mesos en el cas Boreas tres anys després de l'escorcoll

L'octubre del 2018 es va fer l'operació policial que va costar el càrrec a l'expresident de la Diputació Joan Reñé || Una desena d'imputats encara no han declarat

Els Mossos van escorcollar la Diputació el 2 d’octubre del 2018.

Els Mossos van escorcollar la Diputació el 2 d’octubre del 2018.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La titular del jutjat instructor número 1 de Lleida ha decidit una nova pròrroga de sis mesos en la instrucció de l’anomenat cas Boreas, sobre suposades irregularitats a la Diputació entre el 2011 i el 2018. La jutge ho va comunicar argumentant que no s’ha finalitzat la investigació de les diligències –encara hi ha imputats que no han declarat– i va concedir un termini a les parts personades i al Ministeri Fiscal perquè poguessin fer al·legacions. El termini fixat va finalitzar la setmana passada i la pròrroga previsiblement s’aprovarà.

Val a recordar que la investigació es va iniciar el 2014 arran d’una denúncia davant de Fiscalia de suposats pagaments de comissions a exresponsables de la Diputació a Lleida a canvi d’adjudicacions quan Joan Reñé presidia la corporació (2011-2018). La investigació va donar lloc l’octubre del 2018 a un escorcoll de la seu provincial que va costar la presidència a Reñé. Aquest no va ser cridat a declarar al jutjat fins al juny de l’any passat, dos anys i mig després d’aquell escorcoll.

Va negar el cobrament de cap comissió i va dir que totes les seues actuacions van ser avalades pels tècnics i els funcionaris de la Diputació.Tot apunta que la instrucció viurà ara una nova pròrroga que serà la quarta. La primera va tenir lloc el gener del 2019, quatre mesos després de l’operació policial, i es va acordar que fos per 18 mesos després de ser declarada la causa com a complexa. Aquest termini va finalitzar a mitjans del 2020, quan es va acordar una nova pròrroga d’un any, que va finalitzar el juliol del 2021.

N’hi va haver una altra de sis mesos que finalitza ara i, per aquest motiu, la jutge ha decidit un nou termini. S’ha de recordar que hi ha una desena d’imputats que encara no han declarat. Està previst que ho facin ben aviat.

Han estat citats a mitjans d’aquest mes. També s’han assenyalat dos jornades de declaracions per al febrer, però una s’ha ajornat davant la petició d’un dels advocats.

Els investigats han negat corrupció en les adjudicacions

L’operació anticorrupció anomenada Boreas es va dur a terme el 2 d’octubre del 2018 i es va acabar amb la detenció de 26 persones. S’investiga les suposades adjudicacions irregulars de la Diputació presidida per Reñé en connivència amb un lobby d’empreses. La causa compta amb un sumari d’una quinzena de volums amb més de 7.000 folis. Tots els investigats que han declarat fins al moment han negat qualsevol irregularitat. També un presumpte testaferro que davant dels Mossos d’Esquadra havia confessat haver emès factures falses. Hi ha una causa principal i algunes de secundàries, algunes de les quals s’han arxivat. A més, l’Audiència Nacional investiga una part relacionada amb la presumpta trama del 3 per cent de suposat finançament irregular de CDC.

tracking