SEGRE

SEGURETAT ARMES POLÈMIQUES

Les policies de Mollerussa i Solsona utilitzen esprais de gas pebre

Les úniques de Lleida, i els sindicats de la Guàrdia Urbana de la capital ho demanen || Els Mossos disposen de pistoles elèctriques per a reduccions complexes a Ponent

Els Mossos van immobilitzar amb una Taser una persona el juliol de l’any passat a la Mariola.

Els Mossos van immobilitzar amb una Taser una persona el juliol de l’any passat a la Mariola.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les policies locals de Mollerussa i Solsona són les úniques de les comarques de Lleida que disposen d’esprais de gas pebre per reduir delinqüents amb seguretat. Així consta en la resposta parlamentària del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a la pregunta formulada per Ramon Espadaler, de PSC-Units, que consta al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya del 28 de desembre passat. Concretament, Elena respon que a Catalunya hi ha 41 policies locals que compten amb esprais de gas pebre entre els quals hi figuren les de Mollerussa i Solsona.

Respecte a dispositius conductors d’energia, més conegudes com a pistoles elèctriques Taser, hi ha 58 policies que en disposen, però cap de les lleidatanes. L’ajuntament de Solsona va incorporar els esprais el 2017 i fonts municipals van explicar ahir a aquest diari que “el porten tots els agents, que són una dotzena. Els tenen des que un dels agents va ser agredit per un ciutadà el 2017”.

Ho va decidir el llavors alcalde i responsable de Governació, David Rodríguez, “perquè tots els agents poguessin defensar-se”. A més, també les utilitzen els interins que no poden portar arma reglamentària. Per la seua part, l’ajuntament de Mollerussa va explicar que compten amb diversos esprais.

La Guàrdia Urbana de Lleida no té pistoles elèctriques ni esprais de gas pebre malgrat que els sindicats policials els han reclamat en diverses ocasions. En aquest sentit, des de l’ajuntament van dir ahir que “no està previst incorporar de moment aquest tipus de pistoles”.

Eines policials que generen controvèrsia

L’ús d’aquestes noves eines policials ha generat controvèrsia respecte al seu potencial lesiu. En el cas de les Taser, els Mossos les van incorporar el 2018. Aquestes pistoles immobilitzen un sospitós amb descàrregues elèctriques i es plantegen com una alternativa a l’ús de les armes de foc perquè no tenen efectes tan devastadors. Amb una potència de 50.000 volts, amb la descàrrega s’interromp les instruccions que el cervell dona al sistema nerviós i a la musculatura i implica que la persona es paralitzi i perdi l’equilibri.

El juliol de l’any passat, la van utilitzar a la Mariola per immobilitzar un home que es mostrava molt alterat i va intentar agredir els agents, en la primera actuació d’aquestes característiques que transcendeix a les comarques de Lleida. Van acompanyades d’una càmera per gravar l’actuació i un desfibril·lador. El novembre passat va morir un home a Badalona per una descàrrega elèctrica dels Mossos. Va patir una aturada cardíaca. Pel que fa a les llançadores de gas pebre, es troben entre el material que porten els antiavalots. Provoquen dolor als ulls i ceguesa momentània. Les policies locals poden utilitzar-les per reduir violents, però no en protestes.

tracking