SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Madrid va activar el protocol de boira a l'AP-2 abans de l'accident i anuncia que el millorarà

El ministeri de Transports assegura que el pla antiboira va funcionar a les 01.42 hores de divendres i va anar evolucionant segons la visibilitat || Afirma que treballen en un reforç de la senyalització

Plafons informant dilluns de la boira a la zona de l’AP-2 on es va registrar l’accident.

Plafons informant dilluns de la boira a la zona de l’AP-2 on es va registrar l’accident.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Estat va assegurar ahir que divendres passat es va activar el protocol antiboira de l’AP-2. Fonts del ministeri de Transports van explicar que es va posar en marxa a les 01.42 hores, aproximadament tres hores abans que els serveis d’emergència rebessin l’avís del sinistre mortal a l’altura de Castelldans. Van apuntar que el protocol “va evolucionar” així que va anar canviant la visibilitat.

Els Mossos van dir llavors que investigaven per què no es va posar en marxa el pla. Des de Transports van afirmar que la direcció general de Carreteres col·labora des de fa temps amb el Servei Català de Trànsit “per millorar els protocols d’actuació davant de casos de boires”. En aquest sentit, van destacar que treballen per reforçar les mesures amb “senyals ocults que s’obriran quan es posi en marxa el protocol i es col·locaran més carros de senyalització lluminosa”.

Així mateix, van apuntar que abans del sinistre ja estaven treballant amb Trànsit per adaptar aquest pla “a la nova situació i distribució de trànsits” després que el passat 1 de setembre s’aixequessin les barreres de l’AP-2 i augmentés el nombre de vehicles que circulen per aquesta via.A l’autopista hi ha instal·lats diversos visibilímetres i càmeres i el protocol s’activa quan la visibilitat cau per sota dels 300 metres. El pla antiboira de l’AP-2 compta amb diverses fases amb diferents mesures. Tanmateix, el ministeri va suprimir recentment l’última d’aquestes fases, que suposa tancar l’autopista quan la visibilitat sigui de menys de 75 metres, encara que des de Trànsit van explicar que divendres passat van acordar mantenir el mecanisme, que només s’ha aplicat en cinc ocasions (vegeu el desglossament superior).

De fet, Trànsit va assegurar que a les 08.00 hores d’ahir es va estar a punt d’aplicar aquesta restricció, malgrat que finalment va millorar la visibilitat. En aquest sentit, al matí hi havia activada una alerta per boira densa a l’AP-2 entre les Borges i Soses, mentre que a l’A-2 avisaven que aquesta era molt densa entre aquest municipi del Segrià i Bell-lloc.En l’accident de divendres a l’autopista a l’altura de Castelldans van morir una parella de Barcelona de 38 i 37 anys i la seua filla menor d’edat, mentre que un altre fill, també menor d’edat, va ser traslladat en estat crític a l’hospital Vall d’Hebron de Barcelona i algunes fonts van assenyalar dissabte que hauria passat a planta. En el total de les tres col·lisions hi va haver vuit ferits més.

Accepten tornar a fer desviacions a l’N-240 per boira

El Servei Català de Trànsit va explicar que divendres, el mateix dia de l’accident, el ministeri de Transports va accedir a mantenir el tancament de l’AP-2 i les desviacions a l’N-240 quan la visibilitat sigui inferior als 75 metres. Alcaldes han mostrat en reiterades ocasions la seua oposició a aquesta mesura perquè consideren que només trasllada el problema a una altra via (vegeu SEGRE d’ahir).

El sinistre, en un punt negre viari de Lleida

El sinistre de divendres, que es va saldar amb 3 morts, es va produir al quilòmetre 156 de l’AP-2. És un punt negre de les carreteres de Lleida en el qual s’han registrat nombrosos accidents per la boira. El 2013, una persona va morir i 12 van resultar ferides en un altre xoc múltiple al quilòmetre 158. També el 2008 es va produir un sinistre mortal similar, amb un mort i 6 ferits.

tracking