SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Municipis de la Segarra poden perdre set milions si l'Estat autoritza un parc eòlic

Dos promotors projecten molins a la mateixa zona, incompatibles entre si || La Generalitat frena el que pacta compensacions al territori mentre el tràmit de l'altre avança davant del Govern espanyol

Imatge d’arxiu de molins al municipi de Talavera.

Imatge d’arxiu de molins al municipi de Talavera.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dos empreses opten a instal·lar molins de vent en una mateixa zona de la Segarra, compresa entre els municipis de Talavera, Ribera d’Ondara i Montoliu. Els seus respectius projectes són incompatibles entre si, de manera que el primer que obtingui autorització desbancarà l’altre. És una carrera en tota regla, i del resultat depèn que els ajuntaments puguin repartir-se o no més de set milions d’euros durant un període de trenta anys.

Aquesta és la quantitat que ofereix un dels promotors, l’únic que ja ha pactat compensacions al marge dels impostos municipals amb els consistoris de Talavera i Ribera d’Ondara (vegeu les claus). Tanmateix, aquest és precisament el que sembla estar en desavantatge respecte al seu competidor. Els projectes dels dos promotors es tramiten davant d’administracions diferents.

D’una banda, el grup aragonès Samca ha sol·licitat llicència a la Generalitat per a tres parcs eòlics, anomenats Conca de Barberà I, II i III. Per una altra banda, Green Capital Power tramita davant del Govern espanyol l’autorització per a la central eòlica de Suró. La diferència entre ambdós rau en el fet que aquest últim projecte supera el llindar dels 50 MW de potència, a partir del qual passa a ser competència de l’Estat.El procés per autoritzar els tres projectes de Samca va tornar a l’octubre a la casella de sortida, juntament amb desenes de parcs eòlics a Lleida.

Són els afectats pel nou decret de la Generalitat, que exigeix reiniciar la tramitació sota noves condicions, com informar els ajuntaments, obtenir acords amb els propietaris del sòl i oferir al territori la possibilitat d’adquirir almenys un 20% de les futures instal·lacions. En canvi, la proposta de Green Capital Power ha seguit el seu tràmit sense interrupcions i sense haver de complir els requisits de l’Executiu català: el Govern espanyol no els exigeix.Samca ja ha firmat convenis amb Talavera i Ribera d’Ondara, en virtut dels quals els ajuntaments preveuen rebre ingressos que se sumaran a la recaptació d’impostos locals com el BICES i l’IAE. Per la seua part, Montoliu de Segarra declina qualsevol acord amb promotors de molins fins que estigui clar quins projectes seran una realitat.

Davant d’aquests pactes, ningú de Green Capital s’ha posat en contacte encara amb els afectats, el seu projecte suposa menys molins que els que vol instal·lar Samca i ara per ara, sense retribució addicional.

tracking