SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Retallades al projecte de l'A-14 suprimeixen una rotonda a Alfarràs

El ministeri de Transports l'ha eliminat en la seua nova proposta per abaratir costos || L'ajuntament assegura que és vital per a les comunicacions del municipi

Un dels trams executats de l’autovia A-14.

Un dels trams executats de l’autovia A-14.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou projecte per prolongar l’autovia A-14 (Lleida-Aran) des d’Alfarràs fins al límit amb la província d’Osca que redacta el ministeri de Transports suprimeix una de les dos rotondes previstes en aquest municipi del Segrià, cosa que ha provocat protestes de l’ajuntament. La glorieta eliminada és la més pròxima a Almenar, que connectaria amb la C-26 cap a Balaguer i Tàrrega i també amb la carretera a Albelda, que dona accés a la Franja oscenca. Segons l’alcalde, Joan Carles Garcia, les retallades pressupostàries són la causa d’aquesta decisió, tot i que es manté la rotonda nord, a la sortida cap a Vielha.

El primer edil va valorar que aquesta és molt menys important per a la mobilitat i l’economia local (vegeu el desglossament). Garcia va explicar que presentaran les oportunes reclamacions i que, com a diputat al Parlament per JxCat, promourà una proposta de resolució que exigeixi a l’Estat la construcció d’aquesta rotonda. Així mateix, l’ajuntament d’Alfarràs va aprovar l’any passat un acord institucional que reclamava la connexió sud del tercer i últim tram de l’autovia A-14.

El ple la va acordar arran d’una moció del PSC, a l’oposició.Per al consistori aquesta connexió és necessària, al tractar-se de l’entrada principal de la població i la més propera al centre urbà, a tan sols 500 metres. El ministeri de Transports està modificant el projecte del tercer tram de l’autovia amb la previsió de licitar nous estudis en matèria de seguretat i gestió ambiental, ja que els inicials, redactats el 2009, han quedat obsolets després de tretze anys. El pressupost que l’Estat fixa per a l’A-14 el 2022 ascendeix a solament 100.000 euros.

El Govern va confirmar l’any passat que l’autovia A-14 tindrà 45 quilòmetres menys dels 96 previstos inicialment i acabarà a Benavarri. A la resta del traçat hi haurà millores però no es desdoblarà la via.

Un traçat de 7 quilòmetres pendent des de fa cinc anys

L’A-14 en el seu traçat lleidatà es divideix en tres trams, dels quals dos ja estan construïts i en servei. Són 16 quilòmetres entre Lleida i Almenar, que inclouen una sortida a l’aeroport d’Alguaire, inaugurats entre els anys 2014 i 2017. El tercer tram, fins al límit amb Osca a Alfarràs, de 7,3 quilòmetres, està encara pendent i l’Estat està immers en la redacció del nou projecte.Aquest últim tram contempla dos connexions amb la població d’Alfarràs: l’enllaç nord, que connectarà amb l’N-230, i el sud amb la carretera C-26. Per al consistori, aquest últim enllaç permetrà reduir el nombre de vehicles que passen cada dia pel centre de la localitat, per la qual cosa és una “estratègia per al municipi”, va insistir l’alcalde, Joan Carles Garcia.

tracking