SEGRE

MEDI AMBIENT AIGÜES

Un llac de Lleida recobrarà el seu estat natural després d'un segle 'sec' per l'ús hidroelèctric

El de Saburó, que forma part de la central de Sallente-Estany Gento || Endesa presenta un projecte per restaurar-lo, tot i que la Confederació de l'Ebre va més enllà i insta a retirar les conduccions i preses

Imatge d’arxiu del llac de Saburó, que està sempre molt per sota de la seua capacitat.

Imatge d’arxiu del llac de Saburó, que està sempre molt per sota de la seua capacitat.EDUARDPS/WIKIPEDIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un llac del Pirineu de Lleida recuperarà el seu estat natural després de passar gairebé un segle pràcticament sec a conseqüència del seu ús per produir energia hidroelèctrica. És el de Saburó, per sobre dels 2.500 metres d’altitud i un dels 26 que conformen la central de Sallente-Estany Gento. Endesa, propietària del complex, promou un projecte per restaurar-lo. Tanmateix, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va més enllà i insta a retirar totes les conduccions i preses per tornar-li l’aspecte original. Per molt que plogui o nevi, el nivell de les aigües de Saburó, a la perifèria del Parc Nacional d’Aigüestortes, està sempre molt per sota de la seua capacitat. Això es deu al fet que té una conducció al seu llit la vàlvula de la qual, avariada des de fa dècades, està sempre oberta.

En conseqüència, la major part del cabal deriva al llac de Mar, en una cota inferior. Els diferents estanys intercomunicats subministren aigua a l’estany Gento (vegeu les claus). L’ajuntament de la Torre de Capdella demana des del 2018 restaurar l’aspecte natural d’aquest llac.

Endesa, per la seua part, va elaborar el 2019 un projecte amb aquesta finalitat, que plantejava renovar la captació danyada per poder tancar-la a voluntat i permetre així l’ompliment de Saburó. Fonts de l’empresa van puntualitzar que la proposta original s’ha reconsiderat i han presentat una nova sol·licitud per executar obres. L’ajuntament, per la seua part, va afirmar que Endesa va sol·licitar la tardor passada la llicència per reparar la conducció i que el consistori la va atorgar, tot i que condicionada al fet que el Parc Nacional hi donés el vistiplau.

La direcció d’aquest espai protegit, per la seua part, va sol·licitar a la CHE que es pronunciés. L’alcalde, Josep Maria Dalmau, va explicar que la CHE va instar Endesa a suprimir les conduccions que connecten Saburó amb l’estany de Mar, així com dos petites preses a la cota més alta del llac, constituïdes per augmentar la capacitat i que de res no serveixen en un llac sec. Ja sigui reparant les instal·lacions com va plantejar Endesa, o bé retirant-les com requereix la CHE, el llac tornarà a veure’s ple.

L’ajuntament és partidari d’aquesta última, ja que implicaria la demolició de les preses superiors. Fins i tot sense infraestructures hidroelèctriques, Saburó podria continuar subministrant a la central de Sallente-Estany Gento el cabal que vessi de forma natural per la part superior. Cosa que ara, amb el llac buit, mai succeeix.

tracking