SEGRE

LLEIDA

Les persones amb Covid lleu s'autovigilaran i els CAP només controlaran les vulnerables

Sanitat i comunitats adopten aquesta mesura davant de l'actual col·lapse dels ambulatoris

Una infermera fent un test d'antígens

Una infermera fent un test d'antígensACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els Centres d’Atenció Primària (CAP) ja no fan seguiment telefònic a les persones amb una Covid lleu o asimptomàtica, que han d’autovigilar-se, i només controlen les més vulnerables. Aquesta mesura va ser aprovada pel Consell Interterritorial de Salut el 30 de desembre i la justifica per la transmissió descontrolada causada per l’òmicron i el col·lapse que pateixen els ambulatoris. Davant de la impossibilitat d’atendre tots els pacients, cal posar el focus “en els més vulnerables”, assenyala l’informe amb la nova instrucció, segons La Vanguardia.

S’ha de tenir en compte que els sanitaris sí que fan una primera trucada en la qual, després de preguntar com es troba l’usuari i si està vacunat, se l’informa sobre què fer en cas que el seu estat de salut empitjori. Així, només reben un seguiment més exhaustiu les persones que tenen més de 70 anys o resideixen en un centre sociosanitari, les embarassades, els pacients amb immunosupressió o aquells que no estan vacunats. I fins i tot en aquests casos, si hi ha algú que els pugui atendre a casa o vigilar els seus símptomes, tampoc se’ls trucarà més.

Quant als contactes estrets, s’estableix que “únicament es realitzarà la identificació en aquells àmbits en els quals l’exposició es consideri d’alt risc per la presència de persones amb una vulnerabilitat més gran com centres sanitaris i residències d’avis o altres centres sociosanitaris”. Per a la resta, serà l’infectat el que s’encarregui d’avisar les persones amb les quals ha tingut un contacte (almenys 15 minuts a menys de dos metres).

A més a més, com ja es va anunciar, es deixen de fer proves diagnòstiques de manera generalitzada als contactes, centrant-se els esforços en les persones vulnerables i en qui les atenen, així com al personal sanitari o sociosanitari i als que estiguin ingressats. “En aquests casos, es realitzarà una única prova al cap de 3-5 dies de l’últim contacte”, indica la instrucció.

La resta s’haurà de fer un test de la farmàcia, encara que és més eficaç quan es té símptomes.

El gran impacte d’aquesta onada ha provocat que a Catalunya l’últim mes s’hagin encomanat el 4,5% de ciutadans, el 3,9% a Lleida, amb 16.910. D’altra banda, el departament de Salut va informar que a data de 4 de gener s’han reinfectat el 7,62% de persones menors de 50 anys al pla de Lleida i el 5,77% de més de 50 anys, mentre que al Pirineu han estat el 7,86% i el 4,05%, respectivament.

La quarantena d’un grup escolar, tan sols a partir de cinc contagis

La Comissió de Salut Pública, formada pel ministeri de Sanitat i les autonomies, va acordar ahir donar la recomanació de no fer quarantenes de l’aula completa quan hi hagi fins a quatre positius encomanats o menys del 20% dels alumnes, amb l’objectiu de garantir la presencialitat en els centres educatius a partir de dilluns. D’aquesta manera, es recomana només la quarantena per a tot el grup sempre que es donin cinc casos o més d’infecció activa en una aula o afecti més del 20% dels alumnes en un període igual o inferior a 7 dies.

“Els canvis marcats van dirigits a garantir i fomentar el màxim possible la presencialitat, reforçant el compliment de les mesures de prevenció”, assenyala la comissió en aquest sentit. El departament de Salut de la Generalitat va mostrar el seu desacord que aquesta decisió s’hagi pres a dos dies de la tornada a les aules “tenint en compte el canvi de protocol que suposa i la necessitat d’informar la ciutadania i els professionals de la salut i la comunitat educativa”. No obstant, va aclarir que treballa en l’adequació dels protocols per a l’aplicació.

Salut també assenyala que, “a banda de la recomanació estatal de no realitzar proves als contactes estrets escolars, Catalunya ho continuarà fent”. Per la seua part, la presidenta de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), Belén Tascón, va valorar positivament aquest canvi al considerar que “ajuda a aplicar la garantia del dret l’educació sota el principi de no-discriminació”, mentre que la portaveu nacional d’USTEC, Iolanda Segura, va exigir que no s’apliqui perquè és una “inconsciència” en ple auge de l’òmicron i sense haver arribat al pic d’infeccions de l’actual onada. “És una mesura a tenir present més endavant”, va assegurar.

Les baixes a Lleida es van quadruplicar al desembre, amb més de 7.100

L’Associació de Mútues d’Accidents de Treball van registrar el mes de desembre passat a Lleida un total de 7.104 baixes laborals causades per la Covid, més de quatre vegades més o un 362% més que al novembre, quan van ser els 1.539. Davant d’aquesta situació, les mútues sol·liciten que l’emissió dels informes de baixa i alta es realitzin simultàniament en el mateix moment per ajudar a alleujar l’Atenció Primària.

El departament de Salut va notificar ahir menys contagis a Lleida que en els últims dies, encara que van ser 753. Al pla hi havia 86 ingressats (+5), 25 a l’UCI (+4). A Catalunya es van superar els 2.000 ingressats, amb 2.002 (+84), i 471 crítics (+4).

Rècord mundial de casos, amb 2,6 milions en un dia

L’OMS va registrar ahir una xifra rècord de 2,6 milions de casos un dia a tot el món i es van assolir els 300 milions en tota la pandèmia. Tanmateix, els científics creuen que és molt superior, a causa dels que no estan notificats.

Andorra registra 594 contagis en 24 hores

Andorra ha registrat un nou “rècord de casos diaris” de Covid, amb 594 el 5 de gener i uns altres 525 el dia de Reis, cosa que eleva a 26.408 el total.

A l’espera de píndoles per alleujar símptomes

En unes setmanes es preveu que la UE aprovi tres tractaments contra la Covid, dos amb pastilles, per a l’ús en majors de 60 anys i evitar així que emmalalteixin de forma greu.

tracking