SEGRE

PATRIMONI HISTÒRIC

Obra d'emergència per salvar el castell de Puiggròs davant del perill que s'esfondri

Els treballs previstos a l'octubre per restaurar-lo es van ajornar al constatar risc per als treballadors || El deteriorament va avançar els dos mesos següents i obliga ara a una actuació urgent per preservar-lo

El recinte del castell està envoltat d’una tanca mentre s’hi porten a terme les obres.

El recinte del castell està envoltat d’una tanca mentre s’hi porten a terme les obres.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El castell de Puiggròs se sotmet des del 30 de desembre passat a una operació a vida o mort. Operaris duen a terme des d’aleshores obres d’emergència per salvar-lo, davant del perill imminent que una ala de l’antiga fortalesa s’esfondri. La Diputació du a terme els treballs per preservar aquest edifici històric, que l’ajuntament va rebre com a llegat dels seus antics propietaris.

El greu deteriorament de l’immoble ha acabat donant a aquesta actuació un rumb molt diferent del que inicialment estava previst. La vella fortalesa, formada per diferents construccions entre els segles XII i XVIII, ja patia un notable declivi quan va passar a ser propietat de l’ajuntament, l’any 2016. El consistori va buscar des d’aleshores ajuts per restaurar-la i, finalment, la Diputació va incloure obres per rehabilitar-la en el marc del projecte Paisatges de Ponent, finançat pel fons europeu Feder.

Els primers treballs, que compten amb un pressupost de 250.000 euros, ja eren a punt d’adjudicar-se el mes d’octubre passat, però l’arquitecte al capdavant del projecte va donar llavors la veu d’alarma: el mal estat del castell feia que les obres suposessin un risc per als treballadors.

La Diputació va decidir ajornar per precaució la contractació de les obres i va encarregar un nou projecte per preservar el castell. Tanmateix, el deteriorament de l’immoble es va accentuar durant els dos mesos següents, arran d’un episodi de fortes pluges al desembre. El mateix arquitecte va ser el que va advertir a mitjans del mes passat que almenys una ala de la fortalesa es trobava en perill imminent d’ensorrament.

Això va obligar la corporació provincial a contractar immediatament les obres, després d’un decret que el 29 de desembre passat va declarar que es tractava d’una actuació d’emergència, la qual cosa va permetre abreujar els tràmits i adjudicar-la a l’empresa Biosca, una de les dos que havien optat mesos enrere a restaurar el castell de Puiggròs. Actualment el recinte està envoltat d’un perímetre de tanques mentre es duen a terme les obres. L’alcaldessa, Montserrat Ruiz, va explicar que els treballs per consolidar el castell serviran també per protegir un habitatge annex a la fortalesa, que patiria importants danys si l’edifici històric s’enfonsés.

Va precisar que no ha calgut evacuar aquesta casa i que tan sols han barrat el pas a una zona propera on alguns veïns estacionaven els vehicles.

Actuacions urgents a Lleida per impedir despreniments

A les obres d’emergència a Puiggròs se sumen altres actuacions per evitar despreniments en pendents. L’ajuntament d’Os de Balaguer espera que la setmana que ve la Diputació decreti també la contractació de treballs d’emergència per subjectar amb xarxes la part superior de la penya de l’Espígol, a Gerb, on es va constatar l’existència d’una esquerda i es van instal·lar sensors per alertar de moviments.

Aquests s’han activat en els últims dies, la qual cosa ha provocat preocupació entre els veïns. L’alcaldessa, Estefania Rufach, va indicar que la possibilitat de despreniments es limita al cim i que, en cas de produir-se, l’afectació més gran es donaria en patis propers. L’últim any, el risc d’allaus ha portat la Diputació a provocar la caiguda controlada de roques a Camarasa.

Per la seua part, la xarxa de carreteres de la Generalitat a Lleida va patir 64 despreniments al llarg de l’any passat.

tracking