SEGRE

EMERGÈNCIES MESURES

Sonda a la Pobla de Cérvoles per detectar fugues de radioactivitat

Instal·lada per l'Estat fa dos setmanes

La sonda per captar partícules arran de possibles fugues ja funciona a l’estació de la Pobla de Cérvoles.

La sonda per captar partícules arran de possibles fugues ja funciona a l’estació de la Pobla de Cérvoles.Z.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Seguretat Nuclear de l’Estat ha instal·lat a la Pobla de Cérvoles una sonda per detectar qualsevol fuga d’isòtops radioactius de les centrals nuclears. L’ha col·locat a l’estació meteorològica que l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) té en aquesta localitat de les Garrigues, segons va explicar el responsable de les instal·lacions, Zacaries Sobrepere. Aquesta sonda revelarà si hi ha emissions radioactives en casos de fugues en centrals nuclears, principalment la d’Ascó, situada a 34,7 quilòmetres de la Pobla de Cérvoles, i la de Vandellòs, a 39,2 quilòmetres.

No obstant, Sobrepere va remarcar que també és capaç de detectar partícules radioactives procedents de països llunyans, atès el seu elevat grau d’efectivitat.Va indicar que tècnics d’Aemet la van col·locar fa dos setmanes i que s’esperava que tornés a fer alguna rectificació després del període de proves. Tanmateix, això no ha succeït, per la qual cosa es considera que la instal·lació ja està en marxa sense problemes.L’Estat té els plans d’emergència nuclear (PENTA) per a les centrals de Tarragona (Ascó i Vandellòs), que inclouen municipis lleidatans. Tanmateix, els alcaldes de poblacions del sud de les Garrigues i el Segrià, incloses a l’àrea que es veuria afectada per fuites radioactives, denuncien des de fa anys que aquesta planificació és obsoleta i reclamen inversions per millorar equips de seguretat, com sistemes de megafonia, millores en camins com vies d’evacuació i cobertura de telefonia mòbil a tots els pobles.

A Maials hi ha una estació de descontaminació que ja l’anterior síndic de greuges, Rafel Ribó, va assegurar el 2019 que presentava deficiències.

tracking