SEGRE

TEMPS CONSEQÜÈNCIES

Aran recupera la normalitat i a la fi reobre la Bonaigua

Baixa el risc d'allaus després d'efectuar voladures || Les i Bossòst netegen i reparen serveis al desbordar-se els barrancs

El riu Noguera Pallaresa al seu pas per Llavorsí.

El riu Noguera Pallaresa al seu pas per Llavorsí.M.G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els ajuntaments de Les i Bossòst van abordar ahir la neteja i reparació de carrers i serveis, principalment les clavegueres, després del desbordament d’una desena de barrancs i torrents afluents de la Garona que van inundar l’N-230, on ja no va caldre donar pas alternatiu (vegeu SEGRE d’ahir). El cabal del riu, que es va desbordar a França, es va reduir als 41,6 metres cúbics per segon al matí (va arribar a portar-ne 100 dilluns), encara que aquestes són xifres més pròpies de la primavera. Les pluges i el desglaç han afectat altres barrancs de muntanya del Parc Natural de l’Alt Pirineu i Aran, també a vessar (vegeu el desglossament).

A Les encara no es pot actuar per reparar el dipòsit d’aigua de boca ja que és impossible accedir-hi perquè encara baixa molta aigua pel barranc de Sant Antoni. El port de la Bonaigua i l’accés a Beret van quedar oberts després de tres dies tancats, encara que per la carretera C-28 era necessari l’ús de cadenes a última hora d’ahir dimarts. Els tècnics del Centre d’Allaus d’Aran van treballar durant tot el matí fent voladures per provocar allaus i assegurar la zona on el risc d’allaus va passar de 4 sobre 5 a 3, és a dir, risc moderat.L’arribada d’un anticicló va tornar a deixar les temperatures sota zero en cotes altes, on també es van registrar nevades. Les mínimes van arribar als 7 sota zero a Baqueira i als 2 negatius a la Seu.

Els cabals es multipliquen fins per cinc després de les precipitacions

Les precipitacions del cap de setmana i dilluns en cotes altes, en alguns casos per sobre dels 2.000 metres, van provocar el desglaç de la neu, cosa que ha generat que el cabal dels barrancs del Pirineu es multipliqui i alguns que fins i tot estaven secs des de fa anys es desbordessin. El canvi climàtic és la causa que plogui en cotes tan altes, segons afirmen els experts. Ha provocat que els rius pirinencs portin cabals propis de la primavera, com la Noguera Pallaresa, que ahir a Collegats duia 71,5 metres cúbics per segon. La mitjana del cabal en aquest punt és de 15 metres cúbics per segon, per la qual cosa s’ha multiplicat gairebé per cinc.

El riu Noguera Pallaresa al seu pas per Llavorsí.

El riu Noguera Pallaresa al seu pas per Llavorsí.M.G.

tracking