SEGRE

ENERGIA RENOVABLES

Front del pla de Lleida contra macroplantes solars i eòliques i les seues línies d'alta tensió

Una plataforma contra aquests projectes reuneix desenes d'entitats de Lleida || Impulsen al·legacions contra els que estan en tràmit i preparen mobilitzacions

La presentació de la plataforma ahir a Albatàrrec.

La presentació de la plataforma ahir a Albatàrrec.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova plataforma contra macrocentrals solars i eòliques reuneix desenes d’entitats de les comarques del pla de Lleida. Unes noranta ja s’han adherit al manifest d’aquest col·lectiu, que rebutja tant les grans instal·lacions d’energies renovables com les línies d’alta i molt alta tensió que acompanyen els diferents projectes. Les seues primeres accions consisteixen a impulsar al·legacions contra els que estan actualment en tramitació, buscar suports entre els diferents partits amb representació institucional i organitzar actes informatius, mentre preparen altres mobilitzacions.L’últim any, el rebuig de grans projectes d’energies renovables es concentrava a la Segarra, les Garrigues i el Pallars Jussà, on estaven previstes grans concentracions de molins de vent i panells solars.

Ara molts d’aquests projectes estan paralitzats i, tanmateix, l’oposició a aquesta mena d’iniciatives s’ha estès al conjunt de les comarques del pla. Això es deu en gran part a les dos línies de molt alta tensió que el grup Forestalia projecta a través del pla de Lleida per transportar fins a Barcelona l’electricitat que generaran molins de vent i centrals fotovoltaiques a Aragó. També n’hi ha una tercera de prevista al Pallars Jussà.

La Generalitat hi ha presentat al·legacions i ha instat a fer-ho als ajuntaments afectats, i la Diputació els ha ofert assessorament amb aquesta finalitat. A aquestes infraestructures elèctriques, s’hi sumen al Segrià les que hauran d’evacuar l’energia de les cinc grans centrals fotovoltaiques previstes a Alcarràs, municipi que actualment concentra el 75 per cent de l’energia solar prevista a Lleida i el 28 per cent de tot Catalunya. Això es deu al fet que dos promotors impulsen cinc instal·lacions de 50 MW cada una.

Es tracta del 10% de les poc més de cinquanta instal·lacions que han reiniciat la tramitació sota el nou decret de la Generalitat o han demanat autorització a l’Estat (vegeu el desglossament).

Nou escenari arran del decret que va paralitzar molins i plaques solars El decret llei que va aprovar a l’octubre la Generalitat ha suposat un nou escenari per a les energies renovables a Lleida. Va representar tornar a la casella de sortida el procés d’autorització d’un centenar de centrals solars i més de quaranta d’eòliques previstes a les comarques lleidatanes. Ara només una vintena d’instal·lacions fotovoltaiques estan en tràmit a la Generalitat i ni un sol molí. En canvi, els aerogeneradors que Green Capital projecta a la Segarra avancen en la tramitació al superar els 50 MW, la qual cosa converteix la seua llicència en competència de l’Estat. El mateix passa amb BCN Solar dos, amb panells solars previstos a Ciutadilla. El 25% de l’energia verda prevista a Lleida ja no depèn de la Generalitat, ni tampoc les línies elèctriques que promou Forestalia.

tracking