SEGRE

COMARCAS

Els canons permeten recuperar gruixos de neu a les pistes de Lleida

Després de les intenses pluges i el vent del cap de setmana passat, les pistes ofereixen condicions òptimes || Són garantia per assegurar la continuïtat dels complexos i afrontar perjudicis del canvi climàtic

Esquiadors ahir a les pistes d’Espot.

Esquiadors ahir a les pistes d’Espot.FGC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de les intenses pluges i vent a les cotes altes del Pirineu en el pont festiu de Reis, les estacions d’esquí encaren el primer cap de setmana després de les festes nadalenques amb òptimes perspectives ja que s’espera bon temps. Ho han fet gràcies als canons de neu artificial que les temperatures sota zero nocturnes han permès posar en marxa i recuperar gruixos perduts i que ara oscil·len entre els 40 centímetres i els gairebé 3 metres. El canvi climàtic està provocant que plogui en cotes cada vegada més altes, molts cops per sobre dels 2.000 metres com va passar del 8 al 10 d’aquest mes.

Això representa un greu problema atès que fon els gruixos acumulats als cims. Tanmateix, segons responsables de les estacions del Sobirà, els canons han permès remetre la situació i recuperar gruixos per deixar-les a punt de cara als pròxims dies. No obstant, optar per la instal·lació de sistemes d’innivació cada vegada més moderns que necessitin de l’ús de menys caudal i que utilitzin energies renovables és el repte dels complexos hivernals.

La neu artificial és menys porosa que la natural i es fon amb menys rapidesa i facilitat, de manera que tenir canons i poder fer-los funcionar garanteix la temporada molt més que copioses nevades que es poden desfer amb les precipitacions. De fet, la pluja és més perjudicial que les altes temperatures. Per la seua banda, les estacions de Lleida podran celebrar amb les instal·lacions preparades el World Snow Day, el Dia Mundial de la Neu, que tindrà lloc aquest dissabte 16.

Esquiadors ahir a les pistes d’Espot.

Esquiadors ahir a les pistes d’Espot.FGC

tracking