SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Masies del Solsonès tindran contenidors de brossa intel·ligents i compostaran l'orgànica

El consell d'alcaldies dona llum verda a la iniciativa, que haurà de ser ratificada per Urbanisme || Per facilitar la recollida en un miler d'habitatges dispersos per la comarca i evitar abocaments incontrolats

Contenidors d’escombraries que apareixen desbordats freqüentment al municipi d’Olius.

Contenidors d’escombraries que apareixen desbordats freqüentment al municipi d’Olius.A.M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell d’alcaldies del Solsonès ha donat llum verda al projecte per instal·lar illes de contenidors d’escombraries intel·ligents en diversos punts de la comarca i distribuir compactadores per al tractament de la fracció orgànica a cada una de les seues gairebé mil masies. El president de l’organisme i alcalde d’Olius, Antoni Márquez, va valorar que és l’única alternativa viable per evitar els abocaments incontrolats i assolir els objectius de la UE en matèria de reciclatge en aquesta comarca, on els habitatges estan disseminats i a penes hi ha nuclis de població a excepció de Solsona, la urbanització del Pi de Sant Just i Sant Llorenç de Morunys. Aquesta iniciativa preveu distribuir cinquanta o seixanta illes de contenidors intel·ligents automatitzats, l’ús dels quals estarà restringit als veïns autoritzats.

Mitjançant aquest sistema se sabrà qui els utilitza, amb quina freqüència i si ho fa correctament. Cada illa donarà servei a un grup d’entre vint i trenta masies. Estaran compostes per dipòsits separats per al plàstic, el paper i el cartró, el vidre i la fracció no reciclable (resta).

Per al tractament dels residus orgànics es distribuiran compostadoras a cada masia. Márquez va indicar que al medi rural és habitual que cada habitatge reutilitzi la matèria orgànica, per la qual cosa, amb aquest procediment, se’n facilitarà la conversió en adob.El consell ha ara de posar fil a l’agulla per portar aquesta proposta a la pràctica. Una altra de les coses que haurà de definir el projecte és la ubicació dels contenidors.

Haurà de comptar amb el beneplàcit de la comissió d’Urbanisme de la Catalunya central perquè estiguin localitzades adequadament i no siguin una molèstia per a la circulació i l’accés a propietats, va dir el president de l’ens comarcal, Josep Caelles. Márquez va dir que els alcaldes veuen bé la iniciativa com a alternativa a la recollida actual.

Càmeres de vigilància itinerants contra abocaments

El consell del Solsonès també ha aprovat instal·lar dos càmeres de vigilància itinerants a Brics i el Pla d’Olius, respectivament, per posar fi al “turisme de residus” detectat després de la posada en marxa de la recollida d’escombraries porta a porta a Solsona a mitjans del mes de novembre passat. Veïns de la capital del Solsonès que no la fan correctament omplen d’escombraries els maleters dels cotxes i les porten al municipi veí d’Olius, on els contenidors apareixen desbordats amb freqüència, segons va explicar l’alcalde, Antoni Márquez. Seran itinerants per dissuadir els infractors que busquin un altre lloc per llançar els seus rebutjos. Les multes per abocaments incontrolats oscil·len entre els 100 i els 600 euros, segons les ordenances municipals. Altres pobles que han instal·lat càmeres contra l’abocament d’escombraries de forans, al marge dels que ho han fet per seguretat i incivisme, són Torres de Segre i Torre-serona, al costat de municipis del Segrià on es recullen les escombraries porta a porta.

tracking