SEGRE

ENERGIA LITIGI

La Vall Fosca exigirà la devolució de l'IVA de rebuts de la llum al guanyar plets a Endesa

L'ajuntament ho reclamarà després de sentències favorables ja declarades fermes || Consistori i veïns van accedir a pagar centenars de milers d'euros en factures des del 2015 per posar fi a talls de llum

Manifestació contra els talls de llum l’any passat.

Manifestació contra els talls de llum l’any passat.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Vall Fosca reclamarà la devolució de l’IVA de rebuts de la llum ja pagats, arran de les primeres sentències en contra de l’IVA que Endesa inclou a les factures (vegeu SEGRE d’ahir). Així ho va anunciar ahir l’ajuntament de la Torre de Capdella, després de constatar que almenys dos d’aquestes resolucions judicials ja són fermes. L’equip de govern d’ERC va apuntar que exigiran aquests reemborsos tant per al consistori com per als veïns.

L’ajuntament i bona part dels habitants del municipi van accedir a pagar el 2021 centenars de milers d’euros per rebuts acumulats des del 2015. Els del consistori sumaven per si sols més de 300.000 euros, dels quals la major part corresponien a l’IVA, molt més car que l’energia consumida. Es van avenir a liquidar-los de mala gana per posar fi a talls de llum a cases que Endesa estava portant a terme per impagaments.Un acord entre Endesa i el consistori va establir un pagament fraccionat sense interessos durant divuit mesos.

Tanmateix, una de les clàusules puntualitzava que liquidar les factures no suposava reconèixer el deute ni tampoc renunciar a recórrer-la. El consistori espera ara exigir devolucions basant-se en les sentències que qüestionen l’IVA que aplica la companyia. Aquesta el calcula basant-se en la tarifa d’últim recurs, mentre que ajuntament i veïns creuen que s’ha de basar en la fixada per contracte el 1927, de 0,0021 €/kWh.

La magistrada del jutjat de Tremp ha avalat aquest últim criteri.Les primeres tres sentències rebutgen demandes contra veïns que, en lloc d’acollir-se als acords amb Endesa i pagar la totalitat dels rebuts, van optar per autoliquidacions: abonaven només l’energia consumida i l’IVA que creien just, un sistema que va plantejar la CUP, a l’oposició. A aquestes resolucions inicials se’n van afegir ahir dos més que ja són fermes, perquè els diners en litigi són inferiors que en les anteriors causes i estan per sota del límit recurrible.Aquestes sentències corresponen a dos de les deu causes en les quals el consistori va assumir la defensa de veïns demandats per impagament de rebuts de la llum. Almenys un d’ells hauria fet pagaments a compte abans del judici: menys del que exigia Endesa, però prou per cobrir el deute a l’aplicar l’IVA sobre la tarifa del 1927 en lloc del que figurava a les factures.

Enfront dels defensats per l’ajuntament, altres demandats van contractar els seus propis advocats.

Altres municipis, a l’expectativa per afegir-se a les reclamacions

Les sentències del jutjat de Tremp han capgirat el litigi de la llum a la Vall Fosca, ja que fins ara la justícia havia resolt a favor d’Endesa. Aquest nou escenari desperta interès en altres municipis que també paguen més per l’IVA que per l’energia que consumeixen.

Ara veuen la possibilitat de reduir dràsticament els rebuts si la Torre de Capdella consolida aquesta primera victòria judicial. Fonts d’alguns d’aquests municipis van corroborar que esperen el desenllaç per saber si també poden presentar reclamacions.Diferents localitats del Pirineu paguen tarifes de la primera meitat del segle XX o tenen convenis que els atorguen bonificacions. És el cas de la Pobla de Segur, Lladorre i Llimiana.

Endesa va recalcar que es limita a recaptar un impost estatal del qual no obté cap benefici i ja ha recorregut una de les noves sentències al considerar que el seu IVA és correcte.

tracking