SEGRE

PATRIMONI TURISME

Plantegen una ruta pel llegat de Macià per salvar casa seua a Alcarràs

Amb obres del president com el dipòsit de Puigverd i una fàbrica a Alfarràs

Moment d’una de les ponències que van tenir lloc ahir a Alcarràs en el marc de la jornada.

Moment d’una de les ponències que van tenir lloc ahir a Alcarràs en el marc de la jornada.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Convertir la casa familiar de Francesc Macià a Alcarràs en l’eix d’una ruta per donar a conèixer el llegat de l’expresident de la Generalitat a Lleida. Aquesta és la proposta que va presentar ahir la plataforma Salvem Casa Vallmanya per impulsar la recuperació de l’edifici, en mans d’un particular i greument deteriorat (vegeu el desglossament). El recorregut inclouria l’Espai Macià de les Borges, obres que va inaugurar sent president com el pont de Seròs i altres que va dissenyar com a enginyer abans d’iniciar la carrera política, com el dipòsit d’aigua de Puigverd de Lleida –la primera construcció de formigó armat de tot l’Estat– i la fàbrica Viladés d’Alfarràs.

L’historiador Marc Macià va presentar aquest projecte en el transcurs de la jornada de conferències i debats a Alcarràs. La va definir com una ruta de memòria històrica que ha d’abraçar espais vitals, centres d’interpretació i obres civils impulsades en l’etapa d’enginyer militar de l’expresident.Els impulsors del projecte defensen que seria compatible amb una Ruta Macià a nivell de Catalunya i que es tracta d’una oportunitat per desenvolupar un model turístic sostenible al territori. Tanmateix, adverteixen que per fer-ho possible és necessari que l’ajuntament, la Diputació i la Generalitat s’impliquin en el projecte per rehabilitar l’espai de Cal Macià i idear un pla estratègic que en defineixi els possibles usos.L’acte, organitzat per la plataforma i el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià (CECS), tenia com a finalitat trobar solucions per salvar Cal Macià –la casa familiar del president a Vallmanya– i oferir alternatives per al desenvolupament econòmic i turístic al Baix Segre.

Una plataforma, una oferta i una negativa a comprar l’edifici

El 2020 es va formar la plataforma Salvem Casa Vallmanya, després que l’actual govern d’Alcarràs fes marxa enrere a un acord del consistori anterior per comprar-la. El desembre passat, Generalitat i Diputació es van comprometre a invertir 300.000 euros en les primeres obres per recuperar l’immoble i van demanar al consistori que el comprés, però aquest ho va descartar. Ho considera inassumible per a les arques locals, ja que calcula que els treballs necessaris exigirien 1,5 milions.

tracking