SEGRE

INFRAESTRUCTURES CARRETERES

Rebutgen per risc geològic tres traçats per a la carretera entre Sant Esteve i Castell de Mur

Per inestabilitat entre Guàrdia de Noguera i Moror, on un despreniment va matar dos persones

Imatge d’arxiu de les obres de la variant provisional de Sant Esteve el 2020.

Imatge d’arxiu de les obres de la variant provisional de Sant Esteve el 2020.DIPUTACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La inestabilitat del terra ha obligat a la Diputació descartar tres projectes l’últim any i mig per donar un nou traçat a la seua carretera entre Castell de Mur i Sant Esteve de la Sarga (LV-9124). Informes de l’Institut Cartogràfic i Geològic han advertit del risc geològic al tram de 6 quilòmetres comprès entre els pobles de Guàrdia de Noguera i Moror, una zona en què s’han produït diversos despreniments. Un d’aquests va costar la vida a dos persones el 2018 (vegeu el desglossament).

La Diputació busca un traçat alternatiu de 6 quilòmetres que allunyi els vehicles de les zones amb més risc de despreniments. Tanmateix, inestabilitat del terra, vessants perillosos i risc geològic de la zona han obligat a rebutjar les diferents propostes que s’han formulat fins ara.El diputat de Vies i Obres, Marc Baró, va destacar la dificultat d’“encaixar” un recorregut segur amb els riscos de la zona. Va apuntar que el projecte, que redacten els serveis tècnics de la Diputació, contempla també trams “segurs” de la carretera com la variant de 400 metres que es va construir el 2020 i que transcorre paral·lel a l’LV-9124.

Malgrat tot, “en altres punts hi va haver problemes com vessants molt alts que no s’ajusten a la normativa de Carreteres o terra inestable que no suportaria la nova via”. Va afegir que l’objectiu d’aquesta variant és garantir la seguretat viària i l’estabilitat de la carretera. Segons va explicar Baró, tot això ha retardat les obres més d’un any i mig, encara que d’aquí a un parell de mesos es preveu validar el projecte definitiu que “compta amb l’aval dels geòlegs, el territori i els serveis tècnics”.

Va afegir que la variant és una prioritat per a la corporació i “hi ha voluntat a executar les obres com més aviat millor, però ha de primar la seguretat”, va dir.

Una via perillosa amb un alt risc de caiguda de pedres i roques

El nou traçat de la carretera LV-9124 arriba després que es registressin diversos despreniments de roques a la calçada d’aquesta carretera de la Diputació, que uneix Castell de Mur amb Sant Esteve de la Sarga. L’últim va ser l’estiu del 2020 i va tornar a tallar la via durant uns mesos.

Va ser quan es va construir una variant de 400 metres, amb la qual es va anul·lar el tram antic per a la circulació. Tanmateix, el més greu va ser el que va segar la vida de dos persones l’abril del 2018. Des d’aleshores, en tot el trajecte de Castell de Mur a Sant Esteve s’han instal·lat sensors per alertar sobre possibles despreniments i anticipar-se als moviments de la via.

tracking