SEGRE

REPORTATGE SERVEIS

Aquest municipi és el primer de Lleida amb un caixer automàtic a l'oficina de Correus

S'afegeix als de dos sucursals bancàries a la localitat, mentre pobles del seu entorn que no tenen aquest servei el reclamen per evitar l'exclusió financera

Un dret en efectiu

Un dret en efectiuJ.GÓMEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El municipi de Bellvís és l’únic de Lleida i un dels vint en tot l’Estat espanyol on Correus ha instal·lat fins ara un caixer automàtic. Ho ha fet en el marc d’un projecte en col·laboració amb la secretaria general per al Repte Demogràfic que té com a objectiu evitar l’exclusió financera a les zones rurals. Per fer-ho, ofereix als veïns la possibilitat de treure diners en efectiu i fer altres operacions.

Aquests caixers pertanyen a l’empresa Euro Automatic Cash, que compta amb el suport del Grup Banc Santander i Crédit Mutuel. A la resta de Catalunya, només els té la localitat barcelonina de les Masies de Voltregà. La intenció de Correus és instal·lar més caixers en poblacions on disposa d’oficines.

Aquesta iniciativa ha estat ben acollida pels veïns de Bellvís, encara que ja compten amb dos sucursals bancàries. Creuen que aporta comoditat i que cap servei és sobrer als pobles petits. En canvi, l’elecció d’un poble amb oficines bancàries obertes per posar en marxa el primer caixer de Correus a Lleida ha sorprès municipis de l’entorn que no tenen aquest servei.És el cas de Sidamon.

“Hem reclamat als bancs per activa i per passiva i no hi ha manera”, va assegurar l’alcaldessa, Dolors Tella. El municipi va tenir en el passat alguna oficina bancària, encara que totes van acabar tancant. La localitat té ara una incipient activitat turística, gràcies a un pàrquing d’autocaravanes que durant el 2021 va rebre uns set-cents vehicles.

Per aquest motiu, el consistori creu que disposar d’un caixer automàtic és imprescindible per créixer i el reclama a través del grup de treball Eines de Repoblament Rural.

Dels 231 de les comarques de Lleida, 132 no disposen actualment de cap oficina bancària

A Lleida, 132 dels 231 municipis de la província no tenen oficines bancàries, la qual cosa significa que uns 40.000 lleidatans s’han de desplaçar a una altra localitat per poder fer tràmits o obtenir diners en metàl·lic. Per pal·liar el problema, la Diputació planteja una prova pilot per instal·lar caixers, dotada amb 500.000 euros.

El síndic de greuges investiga el tancament d’oficines bancàries

El síndic de greuges investiga d’ofici els perjudicis que pot tenir el tancament d’oficines bancàries presencials per a la població vulnerable.

El defensor del poble català va assenyalar que els serveis bancaris són “d’interès general”, que és necessari que l’administració garanteixi un accés de qualitat i que el 12 per cent de la població té problemes per disposar-ne. El síndic s’ha dirigit al Banc d’Espanya i a les quatre principals entitats bancàries que operen a Catalunya (Banc Sabadell, Banc Santander, BBVA i CaixaBank) per demanar-los informació. D’altra banda, la institució que dirigeix Rafael Ribó és coneixedora dels problemes que tenen les persones grans per fer gestions i per disposar d’efectiu.

De fet, a començaments del mes de desembre del 2021, el síndic va obrir una actuació per conèixer els motius que han portat les entitats a reduir progressivament la seua xarxa d’atenció personal.Teresa Salvia treballa a l’oficina de Correus de Bellvís i considera que és una molt bona iniciativa que aquesta entitat hagi apostat per instal·lar un caixer automàtic en aquest municipi del Pla d’Urgell. “Als pobles petits tots els serveis són benvinguts. D’aquesta manera t’evites desplaçaments.

Tenim els mateixos drets que els que viuen a les ciutats. Aquest nou caixer és al centre del poble, per la qual cosa és fàcil accedir-hi. Diversos veïns ja han vingut a informar-se’n i comprovar que ofereix els mateixos serveis que els d’altres entitats”.“Que els pobles tinguin caixers automàtics és bo per als seus veïns però també ho és per als seus negocis.

Actualment, els de les entitats bancàries són molt importants i és evident que ajuden que els pobles puguin subsistir. Aquí a Bellvís ja comptem amb aquest servei, però disposar d’un altre de nou representa més facilitats per a la població. Com més serveis hi hagi, millor, i així també s’eviten desplaçaments innecessaris.

Pots fer tot el necessari aquí al teu poble, sense haver de desplaçar-te de forma obligada a la ciutat més pròxima.”.

Un dret en efectiu

Un dret en efectiuJ.GÓMEZ

tracking