SEGRE

ENERGIA PROJECTES

La Generalitat demana soterrar la línia d'alta tensió de nou parcs solars d'Alcarràs

Reclama als promotors cobrir i canviar el traçat d'aquest corredor per reduir l'impacte ambiental || Energia emetrà un informe en aquest sentit i el preu del projecte parcial pujarà d'un 10 a un 15%

La reunió entre Govern, empreses i municipis es va fer a la seu de l’Executiu català a Lleida.

La reunió entre Govern, empreses i municipis es va fer a la seu de l’Executiu català a Lleida.H.C.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Generalitat requerirà els promotors de nou parcs solars a Alcarràs (Solaria i Ignis) perquè soterrin la línia de molt alta tensió que evacuarà l’energia produïda i canviïn el traçat perquè coincideixi amb l’actual xarxa viària. L’objectiu és reduir l’impacte de la MAT: rebaixar tant “l’afectació ambiental” com la que pugui tenir en termes de “sobirania alimentària”, va assenyalar ahir el delegat de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé. La directora general d’Energia, Assumpta Farran, va recordar que els nou parcs solars ocuparan 800 hectàrees de superfície, tindran una potència instal·lada de 400 megawatts i la línia d’evacuació (que passarà per Alcarràs, Albatàrrec, Montoliu i Lleida) tindrà una longitud de 17 km i serà de 220 quilovolts, “una línia de molt alta tensió”.

El projecte té un pressupost de 175 milions d’euros, dels quals “menys de vuit” són per a la línia d’evacuació. Soterrar-la i fer-la passar per sota de les carreteres encarirà aquest projecte entre un 10 i un 15%, va explicar l’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, és a dir, al voltant d’un milió d’euros més. La directora general va considerar que aquesta xifra és assumible per l’empresa ja que el preu de l’electricitat que generin continuarà sent “molt competitiu”, va assegurar.

El projecte ha sortit ara a informació pública i la direcció general d’Energia preveu emetre un informe per a la seua avaluació ambiental en el qual es determinarà que “les condicions tècniques i econòmiques del projecte fan viable la possibilitat de soterrar la línia d’evacuació”, la qual cosa “seria una de les millors opcions”, va assenyalar Farran. “Si no comencem a fer plantejaments de soterrament, ens quedarà un país ple de línies d’alta tensió.” La Generalitat, malgrat tot, veu amb bons ulls el projecte.

Divuit mesos de tràmits i Alcarràs tem més retards

L’alcalde d’Alcarràs, Jordi Janés, va dir que els projectes d’Ignis i Solaria porten divuit mesos tramitant-se i va advertir que “l’hem vist perillar més vegades que tirar endavant”.

Les empreses van ser informades ahir del requeriment de la Generalitat i ara ho estarien estudiant. Els macroprojectes energètics han motivat a Lleida la creació d’una plataforma d’entitats contrària. A Lleida s’han presentat sis projectes de línies MAT amb afectació en més de 3.700 hectàrees.

Tres són de Forestalia, que projecta parcs solars a Aragó.Precisament, l’entitat ecologista Ipcena va criticar ahir el projecte d’Alcarràs, previst a la zona de Montagut i, segons va destacar, majoritàriament sobre superfície conreada i regable. El portaveu, Joan Vázquez, va denunciar la cicatriu que suposarà la línia elèctrica aèria. Va assenyalar que Alcarràs ingressarà 400.000 euros amb aquest projecte.

tracking