SEGRE

RESIDUS GESTIÓ

L'Alt Urgell unifica la gestió de residus dels 19 municipis i prepara un gran concurs

Les dos mancomunitats acorden fusionar-se després de 10 anys però mantindran ara per ara diferents rebuts

Els primers cubs per a la recollida domiciliària van arribar ahir a Juneda.

Els primers cubs per a la recollida domiciliària van arribar ahir a Juneda.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Mancomunitat d’Escombraries de l’Urgellet (MEU) i la Mancomunitat Intermunicipal per a la Gestió de Residus de l’Alt Urgell Meridional (Migraum) han arribat a un acord per unificar la gestió dels residus municipals dels 19 municipis de l’Alt Urgell després de deu anys de negociacions. Aquest any una sola empresa es farà càrrec de la recollida i la gestió de les escombraries i de l’abocador de Benavarre. L’acord és “històric”, segons el president de la MEU, Ricard Mateu, que gestiona els residus dels 11 municipis situats més al nord de la comarca, amb 15.931 veïns.

Fa més d’una dècada que ambdós gestores busquen un acord de fusió per millorar el reciclatge, la gestió i perquè tots els ciutadans paguin la mateixa taxa. La Migraum, encarregada dels 8 pobles més al sud i una població de 4.300 veïns, cobra fins ara a cada família una taxa de 160 euros a l’any, mentre que les que pertanyen a la MEU abonen 136,29 euros anuals. La quota continuarà sent diferent mentre la fusió no sigui “plena”.Els pobles del sud han arrossegat durant anys un deute de més de 280.000 euros que respon a taxes impagades per entrar a l’abocador de Benavarre, d’àmbit comarcal i que encara gestiona la MEU.

Una vegada saldat el deute, l’acord passa ara per unificar la gestió. El servei s’unificarà però ara per ara ambdós mancomunitats continuaran funcionant. “És el primer pas per a la fusió plena”, va dir Mateu.

Caldrà que els veïns del sud millorin el reciclatge. Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), la Migraum recicla el 33,6% dels seus residus pel que fa al 57,5% de la MEU.Els de l’Urgellet ja preparen les bases del nou i gran concurs públic per adjudicar la gestió “uniforme” del sistema. El president de la Migraum, Martí Riera, va indicar que estarà separat en dos lots (nord i sud) i que un dels requisits serà subrogar la plantilla de treballadors de la gestora del sud, que duen a terme la recollida de les escombraries.

El contracte de la MEU amb Urbaser (adjudicat el 2015 per 1.171.000 euros) finalitza al març però calculen que caldrà prorrogar-lo “uns mesos” fins que no entri en servei el nou sistema. Riera va manifestar que “anem pel bon camí per aconseguir la fusió definitiva”. La Mancomunitat de l’Urgellet estrenarà els primers contenidors intel·ligents, que identificaran les persones quan dipositen les escombraries, a partir de l’abril.

La mesura pretén millorar la recollida selectiva i reduir els impropis. L’entitat Meridional, per la seua part, ha sol·licitat una subvenció a l’Agència de Residus per poder desplegar també aquest sistema en la seua àrea d’influència i poder igualar així els nivells a tota la comarca de l’Alt Urgell.

La Covid demora el porta a porta a les Garrigues

La recollida d’escombraries domiciliària a de les Garrigues, prevista per a primers del mes vinent en els municipis de Juneda, Arbeca, la Floresta i Puiggròs, haurà d’esperar com a mínim fins a la primera setmana de març.

Segons el president del consell, Jaume Setó, la pandèmia ha causat baixes tant en el personal de les empreses encarregades de subministrar el material com en el del consell, encarregat de la logística i la campanya de divulgació. L’entitat ha comprat 3.800 cubs de matèria orgànica per repartir als domicilis, malgrat que ahir només van arribar els destinats a comerços, restaurants i residències. El material es guardarà en un magatzem que l’ajuntament de Juneda ha cedit.

Encara falta per licitar la resta de cubs multifracció (uns 3.800 més), així com els xips que quedaran incorporats a tots els cubs per al seu control. L’empresa encarregada de la recollida, Jaume Oró, ha d’adquirir el camió addicional necessari. El consell està treballant en el material divulgatiu i confia que en els pròxims dies es convoqui una primera reunió veïnal a Arbeca.

L’alcalde de Juneda, Antoni Villas, va dir que també prepara el seu propi material divulgatiu i que necessitarà, com a mínim, un mes per implementar la campanya de conscienciació.

tracking