SEGRE

Mig centenar de pobles i esglésies d'Aran perden la protecció com a béns culturals

El procés per catalogar-los com a patrimoni d’interès nacional es va iniciar fa quatre dècades i mai s’ha completat

Imatge d'arxiu del santuari de Montgarri

Imatge d'arxiu del santuari de MontgarriIsidre Blanc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mig centenar de pobles, esglésies i edificis històrics d’Aran han perdut la protecció que han tingut durant més de quaranta anys com a elements del patrimoni cultural de la vall. El procés per catalogar-los com a béns d’interès nacional (BCIN) es va iniciar a mitjans dels anys setanta i mai es va completar. El Conselh Generau d’Aran s’ha vist obligat a declarar els expedients caducats, després que l’ajuntament de Naut Aran denunciés que els terminis van expirar fa anys. El consistori ho va fer perquè considera que el règim de protecció vigent fins ara li suposava importants retards a l’hora d’autoritzar obres.

Encara que la declaració com a BCIN dels centres històrics de 39 pobles i d’11 esglésies i edificis antics d’Aran mai es completés (vegeu les claus), amb l’obertura dels expedients en van tenir prou durant quatre dècades per dotar-los de la mateixa protecció que la normativa urbanística atorga els béns ja catalogats. També els permetia acollir-se a subvencions per a la preservació del patrimoni cultural. Ara no poden acollir-se a aquestes línies d’ajuts, mentre que les restriccions a obres que puguin alterar aquests espais i el seu entorn seran a partir d’ara molt més tènues, segons van corroborar fonts del Conselh Generau.

La síndica d’Aran, Maria Vergés (UA), va explicar que treballen ja per restablir la protecció d’aquests elements del patrimoni cultural i va expressar la confiança que cap obra no els alteri mentrestant. La normativa estableix que, una vegada caducats els expedients de declaració de BCIN, cal esperar almenys dos anys per poder reobrir-los. Tanmateix, el Conselh no té intenció d’esperar tant. Confia a protegir de nou el seu patrimoni cultural mitjançant plans urbanístics, una figura prevista en el pla director que regeix l’urbanisme de la Val i que no s’havia desenvolupat fins ara. Vergés va precisar que, a més llarg termini, “no renunciem a reprendre les declaracions de BCIN, tant per protecció com per prestigi”.

tracking