SEGRE

MUNICIPIS INICIATIVES

Montgai vol recuperar el cultiu del vímet, desaparegut fa 70 anys

Planten vint estaques a la zona del riu Sió

Algunes de les estaques de vímet plantades a Montgai aquesta setmana.

Algunes de les estaques de vímet plantades a Montgai aquesta setmana.AJUNTAMENT DE MONTGAI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Montgai ha tornat a plantar, després de 70 anys, una vintena d’estaques de vímet a la zona propera el riu Sió per posar en relleu un cultiu que va marcar la vida d’aquesta localitat de la Noguera des de la segona meitat del XIX fins als anys 50 del segle passat. L’objectiu és que agricultors apostin per conrear-lo de nou com una activitat econòmica complementària. L’alcalde, Jaume Gilabert, va assegurar que el cultiu del vímet a Montgai va ser molt important.

“Es tractava d’una indústria de la qual vivia gran part de la localitat, que va arribar a ser un referent a Catalunya i la resta de l’Estat. La seua producció s’exportava, principalment a França,” va dir. Va afegir que el vímet que es produïa a Montgai era molt apreciat i “ara es tracta de recuperar una activitat econòmica inexistent en l’actualitat a Lleida i amb molta demanda”.Aquesta iniciativa requereix que particulars apostin per conrear explotacions amb aquesta planta, que comença a donar vímet als dos anys i abasta la seua plena producció als tres.

El consistori ha previst organitzar una jornada tècnica a la primavera amb especialistes del sector per donar a conèixer aquest cultiu. El vímet és la planta dels cistellers, que l’utilitzen per fer tota mena de teixits, però també el fan servir cada vegada més altres professionals d’altres oficis, com els jardiners i interioristes. Antigament creixia de forma natural en marges de séquies i rius on disposava de gran quantitat d’aigua.

El vímet salvatge és molt beneficiós perquè permet subjectar la terra i evita l’erosió. Avui encara es troba en els marges de rius, però també es conrea de forma ordenada i controlada en camps.

tracking