SEGRE

ENSENYAMENT FORMACIÓ

La Universitat de Lleida oferirà pràctiques en pobles en un programa estatal d''erasmus rural' i amb beques de 1.000 euros al mes per a allotjament

La Universitat de Lleida és una de les 36 que fins ara s'han interessat en el Campus Rural, un programa que posarà en marxa la secretaria per al Repte Demogràfic que implica estades al món rural de fins a 5 mesos i amb beques de 1.000 euros al mes. Es tracta, segons la secretaria, que treballar als pobles sigui una alternativa laboral.

Una alumna de Veterinària de la Universitat de Saragossa, durant les pràctiques l’any passat.

Una alumna de Veterinària de la Universitat de Saragossa, durant les pràctiques l’any passat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La secretaria general per al Repte Demogràfic firmarà a partir de la setmana que ve convenis amb almenys 36 universitats, entre les quals la de Lleida (UdL), per becar estudiants amb 1.000 euros al mes en concepte de despeses i allotjament perquè cursin els seus estudis de final de grau o de màster al món rural. El programa té un pressupost d’1,7 milions d’euros, ara per ara, i beneficiarà entre 200 i 250 alumnes a tot l’Estat, que viuran entre 3 i 5 mesos a l’entorn rural (municipis de menys de 5.000 habitants).

El secretari general per al Repte Demogràfic, l’aranès Paco Boya, va destacar que “ens interessa que hi hagi la màxima mobilitat” entre alumnes. El programa contempla que els estudiants es desplacin a altres comunitats autònomes per dur a terme les estades. Les pràctiques s’efectuaran previsiblement en “petites empreses, cooperatives o en activitats agroalimentàries”, va assenyalar Boya, encara que “no descartem pràctiques vinculades a antropologia o sociologia que puguin contribuir a estudis demogràfics entorn de la despoblació”, va assenyalar.

La secretaria per al Repte Demogràfic preveu iniciar la convocatòria del programa a començaments de febrer i els alumnes beneficiaris són els estudiants que estiguin efectuant el treball de final de grau o els de màster, de manera que “sufraguem que cursin la fase final dels seus estudis en els entorns rurals”.

La Universitat de Lleida, pendent encara del conveni

La Universitat de Lleida està pendent de rebre el text del conveni per posar en marxa el Campus Rural, que s’haurà d’aprovar prèviament en una junta de govern. Fonts de la universitat van assenyalar que l’objectiu era oferir el programa aquest curs, si bé els tràmits i la difusió del projecte requeriran un termini de temps per determinar que pot canviar el calendari.

Saragossa, primera universitat a becar estades al camp

La Universitat de Saragossa va tancar l’any passat la quarta edició del programa Erasmus Rural, en el qual ha estat pionera, amb 49 estudiants becats i amb estades en més d’una trentena de municipis de la província. El programa es porta a terme en col·laboració amb la diputació de Saragossa i el va impulsar la Càtedra sobre Despoblació i Creativitat a través dels projectes Desafiament i Arrelament. Dins del programa Desafiament es van dur a terme pràctiques a les empreses Piensos Costa, Granja San Miguel i Escabechados Castejón de Valdejasa; la fundació Pueblo Viejo de Belchite; o la residència de gent grant de Romanos, a més d’ajuntaments i un centre de salut. A través del programa Arrelament, les pràctiques es van desenvolupar a l’empresa fructícola SAT Manubles de Moros i el grup d’acció local Adefo Cinco Villas, a banda de corporacions locals.

“L’objectiu és atreure talent i que l’entorn rural sigui una via”

L’objectiu del programa Campus Rural és “vincular els joves amb el món rural. Que aportin coneixement acadèmic i que les zones rurals recuperin talent”, assenyala el secretari general per al Repte Demogràfic, Paco Boya. “Ens interessa que tinguin una experiència acadèmica i també afectiva, que coneguin l’entorn rural i que es plantegin que pot ser una via” per al desenvolupament de les seues carreres. “Ens interessa que hi hagi la mobilitat al més gran possible [dels alumnes] amb dos objectius: que coneguin el món rural i que si els sorgeix una oportunitat professional en aquest sector puguin acceptar-la perquè els és familiar.”Boya va destacar l’elevat grau d’acceptació entre alumnes i universitats del programa Campus Rural i va avançar que la setmana que ve comencen a firmar els convenis amb els centres. L’acord s’ha negociat amb la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE).

Una alumna de Veterinària de la Universitat de Saragossa, durant les pràctiques l’any passat.

Una alumna de Veterinària de la Universitat de Saragossa, durant les pràctiques l’any passat.SEGRE

tracking