SEGRE

MUNICIPIS LITIGIS

Vinaixa porta Adif a l'Audiència pel vessament d'un tren per la DANA

També demanda la Generalitat al denegar-li ajuts per reparar desperfectes

Obres de drenatge que es porten a terme a Vinaixa per reparar danys.

Obres de drenatge que es porten a terme a Vinaixa per reparar danys.A. GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Vinaixa va aprovar dimecres interposar un recurs davant de l’Audiència Nacional contra Adif, que rebutja indemnitzar-lo per un vessament procedent d’una locomotora que va bolcar durant la DANA, el temporal d’octubre de 2019. La fuga d’hidrocarburs de la màquina va contaminar l’aigua potable del poble. El consistori reclama uns 20.000 euros per satisfer els costos de reparació i restabliment del subministrament d’aigua. Adif no es considera responsable dels fets i atribueix l’abocament a circumstàncies fora del seu control. Així va respondre a una reclamació de responsabilitat patrimonial per part de l’ajuntament. “Desconeixem què feia a Vinaixa una locomotora enmig del temporal”, va dir l’alcalde, Josep Maria Tarragó.

Va indicar que, arran de l’abocament, “vam estar mesos pagant l’aigua a la Mancomunitat de les Garrigues per garantir el subministrament” ja que l’aqüífer que proveeix part del poble va passar setmanes clausurat, fins que l’ACA va determinar que el seu cabal tornava a ser apte per al consum. Així mateix, el consistori creu que Adif va demorar massa, uns dos mesos, la retirada de la locomotora.D’altra banda, el ple va aprovar un altre recurs contra la Generalitat per denegar ajuts per reparar vint camins afectats per inundacions també arran de la DANA. El consistori va demanar un crèdit de mig milió per sufragar 250.000 € en actuacions urgents.

Fins ara només ha rebut una ajuda de la Diputació (85.000 €) i ha iniciat aquesta setmana la reparació del drenatge de la travessia i del mur que es va esfondrar pel temporal. L’obra costa al municipi 170.000 euros i s’executarà en els propers mesos.

Obres pendents en cinc municipis dos anys després del temporal

Les obres que es faran a Vinaixa formen part de les que encara esperen execució o finançament en cinc municipis més de les Garrigues, més de dos anys després del temporal de gota freda que va desbordar torrents i va assolar la comarca el 22 d’octubre del 2019.

A part de les actuacions a Vinaixa, s’han de fer reparacions a Arbeca, l’Albi, les Borges Blanques i a Floresta, la qual cosa requereix una inversió de més d’un milió d’euros tant per part de la Generalitat de Catalunya com de l’Estat.

tracking