SEGRE

CERTÀMENS 59 FIRA DE L?OLI DE LES BORGES

L'oli i la Fira de les Borges “ajuden a frenar la despoblació” a Lleida

La consellera Violant Cervera inaugura el certamen, que recupera la presencialitat

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser l’encarregada d’obrir el certamen de les Borges.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser l’encarregada d’obrir el certamen de les Borges.ALBERT GONZÁLEZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les Borges Blanques va obrir ahir la 59 edició de la Fira de l'Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, que se celebra aquest cap de setmana amb més de seixanta activitats i que ha recuperat la modalitat presencial i la combina amb el format virtual, que va rebre una bona acollida l'any passat per part dels expositors i els visitants.

“Els certàmens com la Fira de l’Oli de les Borges ajuden a combatre la despoblació que afecta moltes comarques com les Garrigues i serveixen per fixar la gent al seu territori.” La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va destacar ahir el paper de les fires a l’hora de mantenir la població a través de la valoració d’un producte que genera oportunitats de negoci i ocupació i va posar de relleu la qualitat de l’oli produït a la comarca, que va qualificar com “el millor del món”. Ho va fer durant la inauguració de la 59 edició de la fira de les Borges, que se celebra fins demà i, que aquest any recupera la presencialitat, encara que no deixa el format virtual. La consellera va assenyalar que part del treball del seu departament es dirigeix als joves en tres pilars, “ocupació, casa i futur”, i també aposta “per un nou model d’autonomia personal que permeti que tothom visqui on vulgui”.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, va reivindicar el paper de la dona en el sector de l’oli, “que juntament amb totes les productores, visitants i convidades, consolidaran l’esperit de la fira en femení”, va dir. Va recordar que aquesta edició està dedicada a honrar la memòria dels avantpassats i la gent gran de les Garrigues, ja que “sense la seua capacitat de treball, resiliència i sacrifici avui la comarca no tindria el potencial de què disposem i ens defineix”, va dir (vegeu la pàgina 5). Va destacar que la fira és un motor de canvi i de transformació a la comarca que contribueix “a generar orgull rural”.El president de la Diputació, Joan Talarn, va remarcar que el certamen és “un referent” de l’agricultura de Lleida i d’un sector que, des de la producció fins a la indústria, “genera més del 16 per cent del PIB català”.

Talarn va remarcar la importància d’apostar per “la digitalització del sector i de l’economia”, amb referència a mantenir part del certamen online. Quant a l’espai virtual de la fira, destaca la botiga, un marketplace amb el qual els visitants poden accedir als comerços dels expositors a través de l’ordinador. El certamen també va acollir ahir la presentació en una taula redona sobre experiències de desenvolupament rural de les entitats del Banc de Terres de les Garrigues; el projecte agroalimentari de l’obrador comunitari de Bellaguarda, i el projecte sobre desenvolupament rural i despoblació de l’Associació Vall del Corb.

Durant aquests dos dies es presentaran les novetats del sector oleícola i es donarà visibilitat als productes agroalimentaris del territori. Compta amb vuitanta expositors, dels quals trenta estan vinculats al sector de l’oli. Fins demà estan previstes unes seixanta activitats com tallers, demostracions gastronòmiques amb reconeguts xefs com els germans Torres, Quico Arumí, de Can Jubany, o el guanyador de MasterChef 2021, Arnau Paris, entre d’altres.

El premi Cultura de l’Oli, per a l’institut local Josep VallverdúEl Patronat de la Fira de l’Oli va entregar a l’institut Josep Vallverdú de les Borges el Premi de la Cultura de l’Oli 2022 per la seua tasca de difusió i pedagogia oleícola a les noves generacions de garriguencs, a través dels cicles formatius duals d’Olis i Vins, de grau mitjà i superior. La directora del centre, Núria Sabaté, va recordar que els cicles responen a la necessitat de disposar de personal qualificat en aquest sector a la comarca.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser l’encarregada d’obrir el certamen de les Borges.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser l’encarregada d’obrir el certamen de les Borges.ALBERT GONZÁLEZ

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser l’encarregada d’obrir el certamen de les Borges.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, va ser l’encarregada d’obrir el certamen de les Borges.ALBERT GONZÁLEZ

tracking