SEGRE

TRIBUNALS IGUALTAT

Una nova sentència atorga el plus de maternitat a un pensionista

El TSJC dona la raó al Jutjat Social de Lleida contra la Seguretat Social

Vista de la seu de l’Institut Nacional de la Seguretat Social a Lleida, al barri de Cappont.

Vista de la seu de l’Institut Nacional de la Seguretat Social a Lleida, al barri de Cappont.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha emès una nova sentència que obliga l’Institut Nacional de la Seguretat Social a atorgar el complement de maternitat a un pensionista lleidatà. La sentència confirma la decisió presa en primera instància pel Jutjat Social 2 de Lleida, que ja havia acceptat la pretensió del pensionista després de recórrer per la via administrativa davant de l’INSS, que li va denegar el complement a l’assenyalar que aquest només era per a dones. És la segona en pocs dies que es fa pública amb referència a un pensionista lleidatà.

En aquest cas, es tracta d’un metge de família que accedeix a la jubilació l’octubre del 2019 i que el febrer del 2020 va sol·licitar a la Seguretat Social que li abonessin el complement per maternitat al ser pare de 3 filles. Aquest plus suposa un 10% més de la seua pensió mensual. Tanmateix, l’administració l’hi denega a l’assenyalar que aquest complement només és per a les dones.

Finalment, el recurrent acudeix a la Justícia, que li ha donat la raó dos vegades. La sentència del TSJC assenyala que se li ha de reconèixer aquest complement de forma retroactiva, des de 3 mesos abans a la seua sol·licitud, i es basa en una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que assenyalava que excloure els homes del complement si complien els requisits era discriminació per raó de sexe.

Fa uns dies, el TSJC també va admetre la reclamació d’un altre pensionista lleidatà, peó de la construcció, a qui va atorgar el plus. A finals del mes de novembre passat, un total de 1.382 pensionistes lleidatans estaven cobrant el complement per bretxa de gènere. Prop del 93% del total són dones.

La reforma del complement restringeix l’accés als homes

Al febrer del 2021 va entrar en vigor el nou complement per reduir la bretxa de gènere i que substituïa el de maternitat després de la sentència del TJUE que deia que era discriminatori. Amb el canvi, es va obrir la porta al fet que també poguessin accedir-hi els homes, però han d’acreditar que van dedicar temps de la seua vida laboral a la cura dels fills.

Queden als llimbs jurídics els jubilats entre el gener del 2016 i el febrer del 2021, que han d’acudir als tribunals per reclamar el complement.

tracking