SEGRE

Agricultura destina 9 milions del Pla de Recuperació en modernitzar regadius del Canal d'Aragó i Catalunya

L'acte de signatura de l'acord de finançament.

Agricultura destina 9 milions del Pla de Recuperació en modernitzar regadius del Canal d'Aragó i CatalunyaGerard Hoyas

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació destinarà 9.010.000 euros + IVA procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la modernització de regadius sostenibles al Canal d’Aragó i Catalunya, de la qual es beneficiaran prop de 12.000 regants d’Osca, Lleida i la comunitat de regants 124 del Canal d’Aragó i Catalunya a Alpicat. Es tracta de fons de la fase I del PRTR per executar dos projectes de modernització de regadius sostenibles al Canal d’Aragó i a Catalunya. Les obres, que es realitzaran a través de la Sociedad Mercantil Estatal d’Infraestructures Agràries (Seiasa), busquen digitalitzar els sistemes de reg i optimitzar els recursos energètics i hídrics.

El president de Seiasa, Francisco Rodríguez Mulero, ha firmat aquest dimarts a Lleida els dos convenis de finançament amb el president de la comunitat general de regants de Canal d’Aragó i Catalunya (Osca/Lleida), José Luis Pérez, i amb el president de la comunitat de regants No 124 del Canal d’Aragó i Catalunya, Alpicat (Lleida), José Antonio Ortiz. A l’acte han assistit el subdelegat del Govern espanyol a Lleida, José Crespín, i la subdelegada del Govern espanyol a Osca, Silvia Salazar.

En concret, la comunitat general de regants de Canal d’Aragó i Catalunya comptarà amb un pressupost de 6.360.000,00 euros (IVA no inclòs) per a l’execució de l’actuació 'Projecte de digitalització i sistema de telecomandament remot al Canal d’Aragó i Catalunya (Osca/Lleida)'.

Aquesta modernització afectarà a la totalitat de la superfície d’aquesta comunitat general, és a dir, 104.850 hectàrees, i beneficiarà 11.088 regants de 37 municipis a les províncies d’Osca i Lleida. Aquesta actuació tindrà un marcatge component mediambiental, per a un ús eficient de l’aigua a través de les noves tecnologies. Per a això es posarà en marxa un sistema d’automatització i telecontrol, així com la implantació de l’administració electrònica en la gestió integral de la comunitat general i les seues comunitats de base.

L’obra a executar consisteix en l’automatització de les captacions del Canal d’Aragó i Catalunya –actualment no estan automatitzades–, substitució de les comportes manuals per motoritzades, renovació de les instal·lacions elèctriques de les preses del Canal i activació d’un software per a la gestió i el control del reg.

D’altra banda, el 'Projecte de modernització del reg de la Comunitat de Regants No 124 del Canal d’Aragó i Catalunya, a Alpicat (Lleida) tindrà un pressupost de 2.650.000 euros (IVA no inclòs), afectarà a 455 hectàrees i beneficiarà 763 regants del municipi lleidatà d’Alpicat.

L’obra consistirà en la modernització de les preses del Pla de Montsó i de la Tometa, úniques preses de la comunitat que encara no s’han modernitzat, anul·lant les actuals i proveint-les des de les Basses del Racó del Capa. D’altra banda, es preveu l’execució d’una instal·lació fotovoltaica que alimentarà l’estació de bombatge existent. L’objectiu és substituir l’energia procedent de la xarxa elèctrica convencional, i d’origen no renovable, per energia solar fotovoltaica, renovable i neta.

Ja que les inversions del 'Pla per a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat en regadius’ tenen caràcter públic-privat, en ambdues actuacions l’aportació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència serà d’un màxim del 80 per cent del cost de les despeses elegibles, mentre que les comunitats de regants i usuaris aportaran la resta.

tracking