SEGRE

MEDI AMBIENT FAUNA SALVATGE

La plaga de conills s'estén al pla i proposen mesures inèdites per poder contenir-la

La Generalitat vol ampliar més el període per caçar-los i demanar a l'Estat que permeti fer servir un biocida

Troncs d’arbres danyats pels conills a Torres de Segre.

Troncs d’arbres danyats pels conills a Torres de Segre.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La plaga de conills que l’any passat es concentrava majoritàriament al Segrià i les Garrigues s’ha estès al conjunt del pla de Lleida. Així ho han constatat tant agricultors que han patit danys a les seues finques provocats per aquests animals com el departament d’Acció Climàtica, que planteja noves mesures per contenir-ne la proliferació. Van des d’ampliar encara més el període hàbil per caçar-los fins a sol·licitar al Govern espanyol que autoritzi l’ús d’un biocida, fosfur d’alumini, per reduir la seua població, un mètode inèdit fins ara.

Els danys ocasionats per conills es constaten tant en terrenys d’horta a Torres de Segre fins a grans extensions de blat i ordi a la Segarra, amb danys superiors al 80% dels cultius en parcel·les dels Plans de Sió. A l’entorn del pantà d’Utxesa, els conills van fer malbé en tres dies uns 1.800 albercoquers de primer any, mentre que van ocasionar desperfectes en 250 pomeres a les Borges Blanques en una sola nit. La falta de pluges dels últims mesos agreuja els perjudicis que ocasionen aquests animals, ja que no troben aliment i aigua suficient al medi natural i van a buscar-ho en parcel·les agrícoles.Davant aquesta situació, la Generalitat ja ha posat en marxa mesures com accelerar la concessió de llicències de caça allà on els conills provoquen danys a cultius i instar els titulars de vedats a sol·licitar-les i abatre’ls a les zones de més concentració.

En aquestes zones està prohibida la caça de guineus, un depredador d’aquests animals.Així mateix, Acció Climàtica plantejarà al consell de Caça de Catalunya ampliar el període hàbil per abatre conills, des de mitjans del mes d’agost fins a l’abril. L’any passat va començar al setembre i fa dos, a l’octubre. El 2021 hi va haver per primera vegada un període addicional de dos mesos, el juliol i l’agost, per caçar-los on provocaven més danys

Agreuja els danys que provoquen aquests animals, ja que no troben aliment al medi natural

La conselleria plantejarà a l’Estat un pla pilot per utilitzar un gas biocida que no es transmet a la cadena tròfica.

Actualment s’utilitza per evitar que talps i rosegadors soscavin amb els seus caus el terra sota carreteres i línies de tren, però no es permet en espais agrícoles. El Govern recull una petició d’agricultors afectats.

Aplicació experimental de biocides a Fraga

Aplicació experimental de biocides a Fraga

tracking