SEGRE

Aragonès sobre els JJOO d'Hivern: "Si el territori no vol, no hi haurà Jocs"

Albiach acusa el president de fer "xantatge" al Pirineu

El president de la Generalitat, Pere Aragonès.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimecres la consulta que van presentar sobre la candidatura als Jocs Olímpics d’Hivern de 2030, en la qual estan cridats a votar els ciutadans de la vegueria de l’Alt Pirineu-Aran, i ha deixat clar que "si el territori no vol, no hi haurà Jocs". En la sessió de control al Parlament, ha explicat que la proposta dels JJ.OO ha de partir d’uns criteris bàsics en matèria de sostenibilitat, en no fer inversions en equipaments que després poden quedar en desús, i en contribuir a la diversificació i el desenvolupament econòmic i social, i que treballen en una proposta de caràcter tècnic que visualitzi possibles espais on realitzar les proves.

"Estic convençut que si aconseguim que aquesta candidatura es projecti en aquests termes comptarà amb l’aval de la ciutadania. El territori ha de voler-ho", ha destacat en resposta a una pregunta del líder de Cs al Parlament, Carlos Carrizosa, sobre aquest esdeveniment.

Carrizosa també li ha preguntat si té previst reunir-se amb el president d’Aragó, Javier Lambán, al que Aragonès li ha dit que es trobaran aquest divendres per abordar la possibilitat d’aquesta candidatura però també altres qüestions com tots els temes derivats dels fons europeus i les "controvèrsies i diferències importants" que hi ha hagut entre ambdues comunitats aquests últims anys. Per al dirigent de Cs, el Govern no vol presentar una candidatura en peu d’igualtat i conjuntament amb Aragó, i creu que amb això estan llançant "un missatge de supèrbia del nacionalisme i de menyspreu a la resta de comunitats autònomes".

ALBIACH: "FAN XANTATGE"

També s’ha referit als JJ.OO d’Hivern la líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, qui ha acusat Aragonès de vincular el futur del Pirineu a aquest esdeveniment: "Estan dient a la gent del Pirineu que o Jocs Olímpics o res. Si volen més inversions, millors infraestructures i més transport públics, o Jocs Olímpics o res. Això té un nom, i es diu xantatge". Tanmateix, Aragonès ha negat que vinculin el futur del Pirineu ni el conjunt productiu de Catalunya a l’esmentat esdeveniment i que, al marge dels Jocs Olímpics, treballen per la diversificació econòmica d’aquesta zona i per evitar el despoblament. Com a exemple d’això, el president català ha concretat que han obert un nou túnel d’accés a les comarques del Pirineu, que tenen sobre la taula el compromís de desenvolupar la fibra òptica i que aposten per les escoles rural i pels productes de proximitat, entre altres qüestions.

Albiach també ha acusat el Govern de promoure una consulta feta a mida per a surti el 'no' en haver exclòs que puguin participar en ella els ciutadans del Solsonès, Ripollès i Berguedà, i considera que en matèria climàtica s’està actuant "com a Meryl Streep a la pel·lícula 'Don't look up'. "Rectifiqui i doni alternatives, perquè el seu pas pel Govern té el risc de ser recordat com el govern dels macroprojectes fracassats", ha advertit.

En el mateix sentit s’ha pronunciat la diputada de la CUP, Dolors Sabater, qui ha cridat Aragonès a tenir en compte els estudis sobre canvi climàtic i li ha preguntat si promou aquesta possible candidatura per acontentar a l’Estat perquè "en aquesta proposta qui manarà és el COE i no la sobirania de la Generalitat". Segons Aragonès, el que està fent és complir el que es va aprovar al Parlament i ha demanat deixar en mans dels ciutadans del Pirineu la decisió sobre aquesta candidatura i treballar perquè el projecte "sigui el millor possible i ajudi la diversificació de l’activitat econòmica i a posar el Pirineu al mapa per mostrar tota la seua potencialitat".

"És evident que han pres partit. Han exclòs a les comarques que estan més posicionades en contra del projecte", ha opinat Sabater, que creu que el projecte només beneficiarà els lobbies turístics i de la construcció així com l’Estat perquè, segons la seua opinió, mostrarà que no hi ha cap tipus de conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya.

tracking