SEGRE

VISITA PRESIDENCIAL JOCS D?HIVERN PIRINEUS-BARCELONA 2030

Aragonès defensa liderar els Jocs, però s'obre a dialogar amb Lambán

El president rebaixa la tensió i espera que el seu homòleg d'Aragó canviï de criteri

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, firma al llibre d’honor de Castelló de Farfanya.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, firma al llibre d’honor de Castelló de Farfanya.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reiterar ahir que ha de ser Catalunya qui assumeixi el lideratge en la candidatura dels Jocs del 2030 “pel potencial que té per acollir el màxim de disciplines i proves” i va instar a “dialogar” el seu homòleg d'Aragó, Javier Lambán, després que aquest el plantés, que demana “un tracte d'igualtat”.

Pere Aragonès va voler rebaixar la tensió amb Javier Lambán, l’endemà que aquest suspengués la reunió prevista entre tots dos ahir a Balaguer per discrepàncies sobre la candidatura per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030, que el cap de l’executiu d’Aragó exigeix que siguin “en igualtat de condicions”. Aragonès va remarcar que cal aprofitar el “potencial” de Catalunya al capdavant de la candidatura, però va instar el seu homòleg aragonès a proposar una nova reunió, en cas que “canviï de criteri”. En aquest sentit, va recalcar que les discrepàncies que hi pugui haver s’han de resoldre “dialogant”.

“La manera de tirar endavant els Jocs d’Hivern és no fer gran una polèmica que no hauria d’haver existit. Vull ser molt clar. Estem disposats a parlar amb tothom, però no tiraré més llenya al foc.

La ciutadania i el territori no s’ho mereixen”, va repetir en diverses ocasions Aragonès en declaracions als mitjans a Castelló de Farfanya (Noguera), on es va reunir amb responsables municipals i va visitar l’acabada de remodelar Escola Santa Maria-ZER Serra Llarg. Aragonès va reiterar que el Govern defensarà “el potencial de Catalunya per acollir el màxim de disciplines i proves”, així com que han de ser “uns Jocs sostenibles, comptar amb el territori i basar en criteris tècnics on s’ubiquen les proves”, va subratllar. A més, va tornar a lamentar que Lambán cancel·lés la trobada “perquè havíem de parlar de temes molt importants per als dos territoris”.

El mes de desembre passat, la Comissió Tècnica de la Candidatura dels Jocs d’Hivern 2030 es va reunir per primera vegada a la seu del Comitè Olímpic Espanyol (COE) i els representants aragonesos van acceptar el repartiment de disciplines de neu –proves de fons– que els va plantejar la Generalitat. I en una segona reunió, aquest mes, hi va haver una segona trobada per distribuir les proves de gel. Per la seua part, la consellera Laura Vilagrà va afirmar que el president espanyol, Pedro Sánchez, va fer una “promesa que no podia fer”, al dir que s’organitzarien els Jocs al 50% amb Aragó.

En declaracions a RAC1, la titular del departament de la Presidència va dir que no entén el “cop de porta” de Lambán, i que “parlant s’arriba a posicions raonades”. Per la seua part, el president d’Aragó va justificar haver suspès la reunió perquè va percebre una “falta de respecte intolerable envers Aragó”. En una compareixença ahir divendres, Lambán va criticar la forma en què va plantejar la reunió la Generalitat i va assenyalar que mantenir-la hauria suposat un “retrocés”.

A la reunió tècnica del desembre, Aragó va acceptar el repartiment de proves proposat pel Govern

Aragonès també va visitar ahir l’ajuntament de Balaguer, davant del qual es va concentrar un grup de membres de la plataforma Stop Jocs Olímpics, que li van traslladar la seua postura contra els Jocs.

El Govern explica el pla olímpic als alcaldes de l’Alta Ribagorça

La presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça i alcaldessa de Vilaller, Maria José Erta, l’alcalde del Pont de Suert, José Antonio Troguet, i l’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, es van reunir ahir amb el secretari de Governs Locals, David Rodríguez, a la seu de la institució per valorar la candidatura del Pirineu als Jocs Olímpics. La reunió va consistir a presentar la taula interdepartamental de la candidatura, constituïda la setmana passada al consell d’alcaldes. És l’inici del procés d’aquesta candidatura amb el compromís que a la primavera hi ha d’haver una consulta a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran que permeti decidir si aquests Jocs, amb l’aval de la ciutadania, han de tirar endavant o no, segons David Rodríguez. Segons va manifestar Maria José Erta, hi ha molts dubtes de com s’està plantejant aquest procés i precisament aquestes reunions han d’aclarir incerteses sobre que la candidatura no està feta des de Barcelona.

La síndica d’Aran advoca per una candidatura “conjunta i unida”

La síndica d’Aran, Maria Vergés, va defensar una candidatura “conjunta i unida” i va confirmar en declaracions a aquest diari el que havia afirmat a l’Heraldo de Aragón.

Segons Vergés, “al projecte es parla del Pirineu i el Pirineu no és de ningú, és de tots”. A més, va afegir que no s’ha d’oblidar que “és el Comitè Olímpic Espanyol el que presenta la candidatura, no són els territoris”. Va dir que lamentava “profundament” que es pugui arribar a “trencar” la candidatura “per interessos polítics” i va manifestar que Aran “continuarà treballant perquè el Pirineu tingui candidatura olímpica per al 2030”. “Entenem que si no és en igualtat de condicions no s’entén aquesta candidatura i dubto molt que el COE l’accepti”, va assenyalar.

“No podem perdre els Jocs. És una gran oportunitat per crear infraestructures i tenir una projecció internacional”, va concloure. Val a recordar que l’Aran seria l’únic territori lleidatà que acolliria proves, les de snowboard, i seria una de les subseus olímpiques.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, firma al llibre d’honor de Castelló de Farfanya.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, firma al llibre d’honor de Castelló de Farfanya.JORDI ECHEVARRIA

tracking