SEGRE

MUNICIPIS PATRIMONI

Menàrguens multarà el titular de la Sucrera per no estabilitzar l'edifici

Mesures coercitives al no atendre els requeriments del consistori des de l'agost

La Casa Gran de Menàrguens el mes d’agost passat quan es va esfondrar part de la teulada.

La Casa Gran de Menàrguens el mes d’agost passat quan es va esfondrar part de la teulada.JORDI ECHEVARRIA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’ajuntament de Menàrguens ha iniciat els tràmits per multar el titular de l’edifici modernista de la Sucrera, que es troba en aquesta localitat, per no reparar l’immoble ni assegurar-ne l’estructura. El consistori ha enviat diversos requeriments exigint als propietaris millores per garantir l’estructura de la Casa Gran qualificada com a BCIL des del mes d’agost passat, quan l’immoble va patir un despreniment de part de la teulada, que va danyar greument l’estructura de l’edifici. Des d’aleshores han estat alguns els intents del consistori perquè la propietat accedís a estabilitzar la Sucrera, “malgrat que tots els intents han estat en va”, va assegurar l’alcaldessa, Anna Maria Calvís, tret de les primeres actuacions d’emergència que es van dur a terme quan es va produir el despreniment.

Transcorregut aquest període el consistori ha començat a tramitar les multes coercitives per incomplir els requeriments de l’ajuntament. El mal estat d’aquest edifici de Menàrguens no és, malgrat tot, una novetat per al consistori, ja que a l’estiu també es va requerir la presentació d’un informe detallant quines obres s’havien de dur a terme per a la conservació d’aquest patrimoni industrial.Segons la primera edil, l’immoble és a la venda per uns 600.000 euros, “una xifra inassumible per a un consistori com Menàrguens”. Va assenyalar així mateix la necessitat de buscar un ús per a aquest edifici històric i que les administracions també apostin per preservar-lo.

“Durant aquest període no hem aconseguit cap acord i és una pena veure com la Casa Gran es pot perdre”, va dir.

Entitats insten a actuar per conservar el patrimoni industrial

Entitats Culturals de Lleida han alertat en els últims anys del mal estat del patrimoni industrial de Ponent, edificis que van allotjar complexos tèxtils i industrials amb les seues respectives colònies de treballadors com la Sucrera de Menàrguens o Mitasa a Alfarràs. També la Casa Vallmanya d’Alcarràs es troba en un greu procés de degradació.

Tots aquests immobles requereixen una forta inversió per salvaguardar aquest patrimoni cultural i evitar que desaparegui.

tracking