SEGRE

PROJECTES SALUT

Catalunya i Andorra participaran en el centre de salut mental de la Seu

El bisbat d'Urgell cedeix part del seminari i sufragarà les obres amb una herència

Vista del pati i de l’edifici imponent del Seminari de la Seu d’Urgell, construït en forma d’E.

Vista del pati i de l’edifici imponent del Seminari de la Seu d’Urgell, construït en forma d’E.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre de salut mental que projecta el bisbat d’Urgell al seminari diocesà de la Seu comptarà amb la implicació dels governs d’Andorra i de la Generalitat. Fonts de la diòcesi van indicar que estan treballant “intensament” amb la voluntat de posar en funcionament el nou equipament “com més aviat millor”. Ni les comarques del Pirineu ni Andorra no disposen d’aquest servei actualment.

Naixerà amb la voluntat de convertir-se en un referent al Pirineu i donarà cobertura a l’àrea d’influència del bisbat (Alt Urgell, Cerdanya, Jussà, Sobirà, Alta Ribagorça, Aran, Noguera, Segarra, Urgell, Pla i Andorra). El gerent de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran de la Generalitat, Felip Benavent, va confirmar ahir la implicació de la Generalitat en el projecte, que podria passar “per compartir professionals”. Va explicar que “la intenció és sumar i no duplicar serveis” i es va mostrar a favor de “disposar d’algunes places per a hospitalitzacions” que evitin els desplaçaments actuals a Lleida i Barcelona.

Actualment s’està elaborant “la proposta tècnica” del centre de salut mental que detallarà el nombre de places així com els serveis. La segona fase, la de la redacció del projecte, “esperem que sigui abans que acabi l’any”. Part dels pacients seran d’Andorra i l’executiu del Principat podria col·laborar també, segons afirmen fonts pròximes, en la gestió del personal sanitari.

El centre no estarà gestionat pel bisbat, que sí que assumirà les obres a través de la donació de la difunta Maria Maestre, veïna de la Seu que va morir el 2010 i va entregar el seu patrimoni a la diòcesi per dedicar-lo a obres d’“assistència i de pietat”.

Serveis de centre de dia i una unitat d’hospitalització

Un dels objectius d’aquest futur centre de salut mental és oferir tant les prestacions d’un establiment de dia com les d’hospitalització. Aquest últim és un servei inexistent en aquests moments a les comarques del Pirineu i a Andorra.

No obstant, a la Seu ja hi ha dos centres de dia de salut mental i un altre a Tremp. Andorra havia previst un centre propi per a ingressos de llarga estada però les negociacions actuals amb el bisbat d’Urgell han paralitzat la iniciativa.

tracking