SEGRE

MUNICIPIS PROJECTES

Torà culmina la reparació de la muralla

Es va desplomar fa més de tres anys i va deixar al descobert part de l'antic cementiri || Un centenar de cadàvers van ser traslladats provisionalment a una capella

Vista de les obres a la muralla de Torà.

Vista de les obres a la muralla de Torà.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Torà va finalitzar ahir les obres de recuperació i ampliació de les muralles medievals amb la col·locació d’una passarel·la de fusta de dotze metres de longitud, que unirà la plaça dedicada a l’historiador Jaume Corberó amb l’antic cementiri. Aquest últim espai tenia fins ara una única entrada per la part posterior de l’església de Sant Gil, on s’ubicava el que va ser l’únic cementiri de la població fins al 1850, quan es va estrenar el nou. L’enfonsament de les muralles va tenir lloc el setembre del 2018 arran d’un episodi d’abundants pluges i va deixar al descobert part de les restes humanes de l’antic cementiri.

Va començar així un periple per recuperar i dignificar la zona. El març del 2021 es va reconstruir el mur de pedra caigut i al desembre es van retirar els cadàvers de les primeres capes, corresponents als segles XVIII i XIX. D’aquesta manera, es van poder traslladar finalment un centenar de cossos a la capella del cementiri actual.L’alcalde, Magí Coscollola, va explicar que aquest mateix any es condicionarà i dignificarà una fossa a la cantonada nord-est de l’equipament per mantenir la memòria d’aquests veïns del municipi.

En l’actualitat és un espai tancat que serveix com a magatzem. Les obres de les muralles han suposat una inversió de 136.118 euros, que han estat finançats per la Generalitat, la Diputació i fons propis de l’ajuntament.Amb la col·locació de la passarel·la finalitza la recuperació i ampliació de part de la muralla, que té uns 100 metres de longitud. Quedarà pendent urbanitzar la nova plaça i decidir si es du a terme la reparació de la resta de muralles, uns seixanta metres més.

Vista de les obres a la muralla de Torà.

Vista de les obres a la muralla de Torà.X. SANTESMASSES

tracking