SEGRE

TRIBUNALS INVESTIGACIÓ

La jutge interrogarà 60 testimonis a l'abril per la residència de Tremp

Declararan agents dels Mossos, empleats i l'exgerent de Salut a Lleida || Dos exdirectives del centre estan imputades per 64 defuncions per Covid en un mes

Imatge d’arxiu de la residència.

Imatge d’arxiu de la residència.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El jutjat d’Instrucció 1 de Tremp començarà a interrogar a partir del 31 de març uns seixanta testimonis que ha citat per la investigació a la residència Fiella de Tremp, en la qual a finals del 2020 hi va haver un brot de Covid que va acabar amb la vida de 64 usuaris en un mes. S’ha de recordar que el jutjat, arran d’una denúncia de la Fiscalia, ha imputat l’exdirectora del geriàtric, Remei Navarri, i l’exresponsable d’Higiene Sanitària, M.R.N.O., per homicidi imprudent, tracte vexatori als usuaris i per les condicions de treball dels empleats. Els primers a declarar seran els mossos d’esquadra que han portat la investigació i també està citada Divina Farreny, exgerent de Salut a Lleida i l’Alt Pirineu.

Cal recordar que la residència va ser intervinguda pel Govern el novembre del 2020. Actualment la gestió està en mans de Sant Joan de Déu. Inspecció de Treball va multar la Fundació Fiella amb 30.000 euros per irregularitats laborals.

Durant el proper mes d’abril, en cinc sessions diferents, està previst que declarin els 49 treballadors del centre. Les dos directives imputades seran citades posteriorment i encara no hi ha data.La Fiscalia, en la seua denúncia, descriu una residència dels horrors, en la qual els interns passaven gana, set i fred durant el brot que va causar la defunció del 43% dels residents. Afirma que, per exemple, deien que medicava i prenia la tensió a ancians que feia dies que havien traspassat.

Tampoc haurien comunicat les morts a diverses famílies, que en van tenir coneixement a través de veïns. En altres casos, les famílies, al no saber-ne res, van acudir al geriàtric i no van saber dir-los on eren. Els van buscar ells i els van trobar morts.

Per la seua part, el patronat de la Fundació Sant Hospital de Tremp-Fundació Fiella defensa les dos imputades i diu que, vuit dies després del primer contagi, totes dos estaven de baixa per Covid i van ser apartades del control.

El Parlament analitzarà què va succeir als geriàtrics

La comissió de Drets Socials del Parlament va aprovar ahir la creació d’un grup de treball per saber què va succeir durant la pandèmia a les residències de Catalunya. Ho va fer amb els vots favorables dels grups parlamentaris de PSC-Units, ERC, Junts i Vox, mentre que la CUP, Cs i els comuns van optar per abstenir-se. De fet, un dels motius va ser la fórmula, considerant que hauria estat més adequat dur a terme una comissió d’investigació. Per la seua part, la consellera Violant Cervera va parlar de la situació actual a les residències, incidint en el descens de la mortalitat gràcies a la vacunació. Cervera va dir que afronten la nova etapa amb més protocols i una major “reobertura”. La consellera lleidatana també va fer un balanç dels últims mesos.

tracking