SEGRE

AGRICULTURA DANYS

Un incendi arrasa una plantació que 'rescatava' vinyes ancestrals a Boldú

En el marc del projecte 'Cultures Trobades'

Joan Inglada a la finca de Boldú, totalment calcinada.

Joan Inglada a la finca de Boldú, totalment calcinada.L. P

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un incendi va calcinar dilluns passat la totalitat d’una finca de vinya a Boldú (la Fuliola) que acollia antigues varietats de raïm recuperades en el projecte de Cultures Trobades de l’entitat Slow Food Terres de Lleida. El propietari, l’agricultor Joan Inglada, va explicar que “es tractava de l’única vinya amb raïm de taula que hi havia a l’Urgell amb les quatre antigues varietats recuperades: el cardinal, el vitòria, el moscatell italià i el moscatell normal”. Va lamentar els danys a la finca, d’una hectàrea, on hi havia una producció de més de 10.000 quilos anuals, però “especialment el valor sentimental pel treball dut a terme, en el marc del projecte Cultures Trobades”.

Inglada ha denunciat els fets als Agents Rurals i avui es preveu que visitin la finca per iniciar una investigació. Així mateix, va posar l’incendi en coneixement de l’ajuntament de la Fuliola, que no tenia constància de cap crema agrícola autoritzada. Inglada creu que “probablement va ser una crema sense permís, més enllà de la finca de vinya però que, amb el fort vent de dilluns i la sequera, va avançar ràpidament fins a arribar a les vinyes”.

Va apuntar que aquestes “van quedar calcinades de forma immediata, ja que al ser ecològiques no els aplicàvem cap tractament químic ni herbicides”. Va afegir que “aquest tipus de raïm de taula i aquestes varietats pràcticament avui no existeixen al mercat”. L’expresident de l’entitat Slow Food a Lleida va recordar que l’objectiu del moviment de Slow Food i Cultures Trobades era que “en lloc de ser el rebost de Catalunya, Lleida es convertís en la Toscana catalana, que la gent vingués a buscar productes que no existeixen en el mercat normal”.

tracking